Čtvrtek, 28. března 2024

KLADNÝ HRDINA JMÉNEM ZÁPORNÝ IONT ANEB JAK JE DŮLEŽITÝ ČERSTVÝ VZDUCH

Se zápornými ionty se každý z nás setkává od narození, málokdo si to však uvědomuje a věnuje jim patřičnou pozornost.

KLADNÝ HRDINA JMÉNEM ZÁPORNÝ IONT ANEB JAK JE DŮLEŽITÝ ČERSTVÝ VZDUCH

Jejich nedostatek má na svědomí mnohé zdravotní nepříjemnosti, a přitom jsou tak snadno dostupné všude kolem nás. Ionty jsou totiž obsaženy ve vzduchu.

Proč se tak špatně cítíme ve vydýchaných místnostech?

Ráno se i po dlouhém odpočinku budíme nevyspaní, v práci jsme bez energie, v posilovně se nám nedaří dostat do tempa. V kanceláři, posilovně či v domácnosti může hodnota záporných iontů, tedy elektricky nabitých molekul, značně klesat a je to znát. V prostředí se sníženou koncentrací záporných iontů máme obvykle pocit dusna a vydýchaného vzduchu, dochází k útlumu duševní aktivity, citlivější jedinci mohou pociťovat bolesti hlavy, kloubů, změny nálad a v noci pak poruchy spánku. Na organismus působí ionty nejenom při vdechování, do těla pronikají také povrchem kůže.

Kladné vlastnosti záporných iontů

Záporné ionty putují z plic do krevního řečiště, kde ovlivňují celou řadu procesů v našem těle:

- zrychlují hojení ran a popálenin

- zlepšují přizpůsobení a zaostřování očí

- posilují imunitu

- snižují krevní tlak

- stimulují funkci žláz s vnitřní sekrecí

- urychlují regenerační schopnost buněk a působí proti volným radikálům

- zlepšují metabolismus

- zvyšují koncentraci, zkvalitňují spánek, paměť a celkovou mentální výkonnost

Ionty vznikají ionizací plynných složek atmosféry a dělí se podle polarizace na kladné a záporné. Kladně jsou nabité především prašné částice a ionty dusíku, záporně pak ionty kyslíku a vodních par. V čistém vzduchu v přírodě je vždy mírná převaha kladných iontů, které jsou přitahovány k zemskému povrchu. V běžném prostředí jejich poměr kolísá v závislosti na ročním období, znečištění vzduchu, tlaku, proudění větru, radioaktivitě země. Vliv má i denní doba, vzdálenost od úplňku a mnoho dalších faktorů.

...A proč je nám tak dobře na čerstvém vzduchu u moře nebo na horách?

Mezi místa s vysokou koncentrací záporných iontů patří hory, řeky nebo mořská pobřeží. Tedy přesně ta místa, do kterých se vydáváme za odpočinkem a relaxací na čerstvém vzduchu. Ovzduší plné kladných iontů můžeme naopak pozorovat třeba před bouřkou, kdy panuje dusivá atmosféra, špatně se dýchá a vzduch je těžký. Vydýchané prostředí, podobné tomu před bouřkou, však často vzniká právě v uzavřených prostorech, v učebně, v kanceláři, autě i v domácnosti. A to zejména v noci, kdy okny dovnitř neproudí čerstvý vzduch obohacený o záporné ionty. Jeho dostatečný přísun není snadné zachovat ani v zimních měsících. Z obavy, aby zbytečně neunikalo teplo, mnozí v chladném období nevětrají dostatečně. Pro udržení nezbytné koncentrace záporných iontů je však pravidelné a účinné větrání zásadní.

Koncentrace iontů podle prostředí

V městském bytě 50 - 100 iontů/cm^3

Na ulici 100 - 500 iontů/cm^3

V lese, u moře 1.000 - 5.000 iontů/cm^3

U vodopádu, po bouřce 10.000 - 50.000 iontů/cm^3

Chcete žít ve zdravém prostředí? Musíte zajistit pravidelné větrání!

"K udržení opravdu zdravého prostředí vedou dvě cesty. Tou první, která není příliš reálná, je větrání za dokořán otevřených oken v intervalu minimálně pět minut každou hodinu, samozřejmě i v noci. Tou druhou, velmi efektivní a pohodlnou, je systém řízeného větrání, který do bytu neustále přivádí čerstvý vzduch, přitom bez jakéhokoliv průvanu. Zároveň zajišťuje příjemnou stabilní teplotu, podporuje přirozenou cirkulaci a naopak odvádí vzduch s obsahem oxidu uhličitého a udržuje vyrovnaný poměr kladných a záporných iontů," popisuje jeden ze základních principů energeticky úsporného bydlení Jan Řežáb, majitel JRD, která se na zdravé bydlení specializuje. "Čistota prostředí je charakterizována tzv. koeficientem unipolarity, který vyjadřuje poměr lehkých záporných a kladných iontů. Ve znečištěném prostředí jeho hodnota přesahuje 2,0, naopak hodnota pod 1,2 charakterizuje dobře větrané vnitřní prostředí. To jsme naměřili například v obývaném bytě JRD s větracím systémem, který vzduch filtruje a zbavuje venkovních nečistot. Hodnoty kladných i záporných iontů v něm byly dokonce takřka totožné s hodnotami naměřenými ve venkovním prostředí. Špatně větrané byty bez přívodu čerstvého vzduchu tohoto nemohou dosáhnout," vysvětluje MUDr. Ariana Lajčíková, CSc., ze Státního zdravotního ústavu.

vzduch

Schéma cirkulace vzduchu v projektu s centrální rekuperací tepla

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů