Čtvrtek, 28. března 2024

Senát schválil vznik banky k ochraně genofondu lesních dřevin

Senát schválil vznik banky k ochraně genofondu lesních dřevin

Zlepšit ochranu a reprodukci genetického fondu lesních dřevin má vládní novela, kterou dnes Sněmovna hladce schválila. Norma počítá v návaznosti na předpisy EU s vypracováním národního programu ochrany a reprodukce genetických zdrojů lesních dřevin. Umožnit má také vznik národní banky, která by uchovávala semena a kultury lesních stromů pro jejich reprodukci. Banku má provozovat Ústav pro hospodářskou úpravu lesů v Brandýse nad Labem, který bude také koordinátorem programu. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Národní program ochrany má do půl roku od účinnosti novely připravit ministerstvo zemědělství ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí. Program má upravit podmínky a postupy ochrany a reprodukce genetických zdrojů lesnicky významných původních druhů dřevin v Česku.

Provádění programu, jehož součástí bude kromě provozování banky také shromažďování genetických zdrojů, hodnocení a vedení dokumentace, má stát do deseti milionů korun ročně. Ministerstvo má program hradit ze svého rozpočtu. Počítá se zvýšením počtu zaměstnanců Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů o pět lidí, což bude znamenat kolem dvou milionů korun z resortních peněz.

Část nákladů chce ministerstvo pokrýt ze zvýšených poplatků například za udělení nebo prodloužení licence k uvádění reprodukčního materiálu lesních dřevin do oběhu. Nově by měl žadatel za udělení licence zaplatit 1000 korun místo stokoruny, prodloužení licence má stát 500 Kč. Nezmění-li se počet držitelů licence, jichž bylo na začátku loňského roku 668, během dvou až pěti let by mělo ministerstvo získat zhruba 400.000 korun.

Novela má také stanovit minimální počet stromů, z nichž lze sbírat identifikovaný reprodukční materiál buku lesního, dubu letního nebo dubu zimního. Za porušení pravidel by mohla hrozit pokuta až půl milionu korun.

Po přijetí novely byla schůze horní komory přerušena. Senátoři se k jejímu dokončení sejdou příští středu, tedy 3. července.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů