Pátek, 29. března 2024

Zkuste pěstovat rostliny aeroponicky

Zkuste pěstovat rostliny aeroponicky

Jestli vás některé hydroponické systémy překvapily rychlostí, jakou v něm rostliny rostou, aeroponie vám přímo vyrazí dech. V dnešní době není známa žádná jiná rychlejší metoda pěstování. Není se čemu divit. Aero systémy vytváří ideální podmínky pro tvorbu kořenů, což je základem pro rychlý a zdravý růst rostlin. Populárnost této techniky potvrdila i anketa na našich stránkách, kde jste si sami vybrali téma tohoto článku.

Na trhu se můžete setkat s různými aeroponickými systémy, které byly vyvinuty pro pěstování ve sklenících nebo indoor. Jsou vyráběny v rozličných velikostech a uspořádáních. Liší se i způsobem, jakým je živný roztok dopravován a rozprašován kolem kořenů. Základní princip metody však zůstává stejný u všech typů aero systémů.

Princip:Základem úspěchu je dostatečný přísun vzduchu ke kořenům. U aeroponie potřebujete minimální množství substrátu. Rostlina je uchycena pomocí flexibilního kroužku nebo je umístěna v děrovaném kbelíku. Její kořeny visí volně dolů. Živný roztok je rozprašován do kořenového prostoru, kde vzniká ideální rovnováha mezi vlhkostí a kyslíkem. Vzhledem k tomu, že v pěstební nádobě není žádný substrát, ale pouze mlha tvořená vzduchem a živným roztokem, kořeny mají dostatek místa pro svůj růst. Rychlost růstu rostlin nejvíce závisí na absorpční schopnosti jejich kořenů. Aeroponie vám zajistí zdravé a silné kořeny s maximálně možným absorpčním povrchem pro vstřebávání živin a kyslíku. Proto rostliny pěstované v těchto moderních systémech porostou neuvěřitelně rychle.

Vliv substrátu:
Velký vliv na absorpční schopnosti kořenů má i pH živného roztoku. Většina pěstebních substrátů má tu vlastnost, že mění pH zálivky. Jak v hlíně tak i v umělých substrátech může navíc docházet k vysrážení živin. Rostliny nejsou schopné ve vysrážené formě živiny vstřebávat a trpí nedostatkem. Někdy naopak dochází k hromadění živin na jednom místě a tedy k lokálnímu přehnojení.

Díky aeroponii (pěstování bez substrátu) máte zaručené konstantní pH v celém systému, rovnoměrnou zálivku a odpadají i problémy se srážením nebo hromaděním živin.

Kyslík:
Ve srovnání s ostatními hydroponickými systémy, vysoká hladina rozpuštěného atmosférického kyslíku je jedna z největších výhod aeroponie. K rostlinám se dostane tolik kyslíku, kolik potřebují a nikdy netrpí nedostatkem (rostliny jsou schopné přijímat kyslík pouze v jeho rozpustné formě). U klasických metod pěstování, jako je například pěstování v hlíně, patří hladina rozpuštěného kyslíku k limitujícím faktorům růstu rostlin. K rozpouštění kyslíku dochází pouze na povrchu roztoku. U aeroponie se zálivka dostává ke kořenům ve formě mikrokapiček, čímž je zajištěna dostatečná plocha pro rozpouštění kyslíku.

Nedostatek kyslíku bývá často doprovázen různými chorobami kořenů rostlin. Mikroby a plísně si velmi libují v anaerobním prostředí (málo kyslíku), kde je navíc vysoká vlhkost a teplota. Dostatek kyslíku chrání kořeny před napadením nežádoucích chorob.

Teď něco o systému:
Kvalitní aeroponické systémy jsou snadné na ovládání i údržbu. I přes to aeroponie patří mezi náročnější metody pěstování, proto není vhodná pro úplné začátečníky. Vzhledem k tomu, že není zapotřebí žádného pěstebního média, jedná se o velmi čistou metodu pěstování. Odpadá zdlouhavé čištění systému a odstraňování substrátu mezi jednotlivými výsadbami. Rostliny nejsou vystavovány šoku během přesazování. Kořeny je možné ponechat v klidu během celého růstového stádia rostlin. Na začátku je zapotřebí pouze zvolit vhodnou velikost systému.

Komponenty:
Sestavení celého systému nezabere více jak 5 minut. Správný aeroponický systém by měl obsahovat toto:

  • Rezervoár na vodu umístěný ve spodní části
  • Vrchní tác s víkem a otvory pro rostliny
  • Rozprašovač a rozvody
  • Flexibilní kroužky na uchycení jednotlivých rostlin
  • Vzduchovací kámen a kompresor
    Ponorné čerpadlo s dostatečným výtlakem

Spodní rezervoár se naplní čerstvým živným roztokem. Je velmi důležité, aby byla zachována sterilita roztoku po celou dobu, kdy je systém v chodu. Do zálivky se může přidávat peroxid vodíku, který udrží čisté prostředí (peroxid ničí bakterie, houby i plísně) a navíc podporuje okysličení roztoku. Doporučená dávka je 0,5 ml / 1 litr vody.

Doporučení: Před prvním použitím systému i před každou novou výsadbou je dobré systém nechat běžet po dobu 24 hodin pouze s čistou vodou a přídavkem peroxidu. Tímto systém dokonale pročistíte a připravíte pro další pěstování.

Pravidelně doplňujte vodu do rezervoáru. Ve větších objemech živného roztoku snáze udržíte konstantní teplotu, stejně tak pH i koncentrace živin. Živným roztokem se nesnažte šetřit. Čím více ho použijete v přepočtu na jednu rostlinu, tím lépe udržíte optimální podmínky v kořenovém prostoru - nebude kolísat teplota, koncentrace rozpuštěného kyslíku, ani pH a koncentrace živin. Dále udržujte nepřetržité rozprašování, tedy neustálou cirkulaci zálivky. Pokud zvolíte způsob jednotlivých cyklů mezi rozprašováním, hrozí vám, že tolik potřebné kořenové vlásenky postupně budou zasychat. Rostliny porostou výrazně pomaleji.

Příklad: Doporučené množství živného roztoku na jednu rostlinu rajčete je zhruba 4 litry.

K vypěstování rostlin ze semínek slouží aeroponické propagátory. Mladé rostlinky mohou být přesazeny do větších aeroponických systémů, kde mohou růst až do sklizně. Aeroponie je perfektní metodou pro řízkování - první kořínky by se měly objevit u většiny řízků během prvních 7 dnů.

ZDROJ: http://www.greenhome.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů