Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Červnové záplavy v Česku si vyžádaly celkem 15 lidských životů a jeden člověk je stále pohřešován. Škody se vyšplhají do desítek miliard korun. Podle ministra životního prostředí v demisi a předsedy Ústřední povodňové komise Tomáše Chalupy jde o první souhrnné vyhodnocení záplav. Povodně zasáhly 970 obcí.

Stejný název si v letech 2014-2020 udrží Operační program Životní prostředí, který je největším kandidátem na krácení prostředků oproti současnosti. A jaké projekty z něj budou financovány? Aktuální je hned první prioritní osa programu, která je zaměřena na "Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní". Dalšími typickými projekty budou zlepšování kvality ovzduší, zefektivnění nakládání s odpady či energetické úspory.

66 milionů tun ryb vzešlo v roce 2012 z umělých chovů, jak informuje Earth Policy Institute. Poprvé v historii je to víc, než kolik masa jsme získali z chovu dobytka - loni "jen" 63 milionů tun. Půjde-li to tak dál, ryb z farem bude brzy víc než ryb ulovených ve volné přírodě. Co tato zpráva znamená pro životní prostředí? Žádnou úlevu. Čím víc rybích farem, tím více zničeného pobřeží, znečištěných moří i řek hnojivy a třeba uměle chovaní lososi jsou krmeni divoce žijícími sardelemi, jejichž populace tak mohou být ještě více ohroženy.

Premiér Jiří Rusnok nepředpokládá, že by jeho vláda měla rozhodnout o tom, kdo dostane zakázku na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, o kterou soutěží česko-ruské konsorcium MIR 1200 a americký Westinghouse. "Seznámíme se s procesem výběru, budeme rozhodovat o tom, co bude nezbytně nutné. Ale nemyslím, že bychom udělali definitivní resumé. To je věc příliš vážná na to, aby ji stvrdila přechodná vláda."

Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE vydala dokument, ve kterém představuje 7 klíčových iniciativ důležitých pro vytvoření energetické koncepce do roku 2030 podporující evropský průmysl. Jako hlavní cíle si vytyčila zajištění dodávek levné energie, stanovení si cílů v oblasti snižování emisí, které nebudou ohrožovat konkurenceschopnost, podporu výzkumu a vývoje v oblasti energetiky, nebo lepší koordinaci politik v oblasti energetiky mezi členskými státy. Celý dokument naleznete zde.

Evropská komise dnes otevřela nové centrum pro testování solárních panelů, do kterého investovala 3 miliony euro a které bude patřit pod Společné výzkumné centrum Evropské komise. Cílem Komise je díky novému centru vyvinout fotovoltaická zařízení, která budou mít lepší účinnost (ze současných zhruba 14% na 60%)a zároveň se chce podílet na tvorbě nových standardů pro tato zařízení. Centrum by mělo zároveň přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti EU na poli obnovitelných zdrojů energie a pomoci převést výsledky výzkumu EU v této oblasti do komerční podoby.

Od pondělí 24. června do pátku 28. června bude ve většině evropských zemí probíhat Evropský týden udržitelné energie 2013 organizovaný Generálním ředitelstvím Evropské komise pro energetiku. Cílem této akce je zdůraznit důležitost zvyšování energetické účinnosti a podílu obnovitelných energií na energetickém mixu EU. Hlavním tématem letošního roku je Financování a udržitelná energie a především možnosti, jak více zapojit soukromý sektor do financování energetické infrastruktury. Informace o akcích v jednotlivých zemích EU naleznete zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů