Pátek, 19. dubna 2024

Brusel zachraňuje před smrtí projekt emisních povolenek

Evropský parlament na druhý pokus schválil stažení povolenek z trhu. Jejich budoucnost mají v rukou Evropská rada a němečtí politici.

Brusel zachraňuje před smrtí projekt emisních povolenek

Na druhý pokus dal Evropský parlament zelenou dočasnému stažení 900 milionů emisních povolenek z evropského trhu v následujících letech.

Parlamentní schválení předznamenává, že Evropa našla politickou vůli udržet při životě projekt, který Evropa nastartovala se záměrem snížit vypouštění emisí oxidu uhličitého do ovzduší v Evropě.

Dočasné stažení 900 milionů tun povolenek má za cíl snížení převisu nabídky na trhu s povolenkami, který je cenově znehodnotil. Hlasování přineslo zatím krátkodobý efekt. Cena povolenek včera stoupla z 3,93 na 4,69 eura. Původně Evropa počítala, že se ceny povolenek budou pohybovat kolem dvaceti eur za kus, což mělo přinutit evropské společnosti investovat do ekologizace svých zařízení. V roce 2019 a 2020 se mají povolenky na trh vrátit.

Ze 645 členů pro návrh hlasovalo 344 poslanců. Návrh tak prošel o 33 hlasů. Jeho zastánci by ale neměli jásat. Návrh teď směřuje do Evropské rady, která o něm rozhodne na podzim.

Stažení prošlo i přesto, že v parlamentním hlasování z letošního dubna podobný návrh plénum zavrhlo. Současný návrh se od předchozího liší v tom, že je jednorázový, do roku 2020 se tak víc povolenek z trhu stahovat nebude.

Český průmysl je rozpačitý

České společnosti vnímají evropský zásah do systému obchodování s emisemi smíšeně. Pro energetickou firmu ČEZ se jedná o příznivou zprávu, protože emisní povolenka je započítána do ceny elektřiny, která se dnes pohybuje nízko, těsně nad 37 eury za megawatthodinu. Zvýšená cena povolenek by tak mohla mít pozitivní dopad na zisky skupiny.

"Pro ČEZ je to dobrá zpráva," řekl HN obchodní ředitel skupiny Alan Svoboda. "Neočekávám však žádné dramatické skoky v cenách povolenek," dodal.

Analytici předpovídají, že se zpráva o schválení promítne do cen emisních povolenek a vyžene je nahoru až o dvě eura za tunu.

"To by mělo mít krátkodobě mírně pozitivní dopad na velkoobchodní cenu elektřiny v Německu i na akcie evropských energetik s nízkým objemem emisí CO2, jako jsou Fortum, Verbund, ČEZ, E.ON či GDF Suez," uvedl ve svém komentáři hlavní analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

Ocelárny však ze schválení návrhu přílišnou radost nemají. Zatím nevědí, kolik dostanou od Evropské komise povolenek zdarma jakožto ohrožené odvětví.

"Pokud vše dopadne podle očekávání, budeme nakupovat přibližně třicet procent povolenek v aukcích. Stažení může ovlivnit cenu směrem nahoru, takže budeme platit víc. Dělali jsme si propočty a vyšlo nám, že by české ocelárny do povolenek měly do roku 2020 investovat přes sedm miliard korun," vypočítává člen představenstva ocelářské asociace Hutnictví železa Vladimír Toman.

České teplárny, jež povolenky také využívají, vnímají schválení návrhu jako neutrální zprávu. Tvrdí však, že kdyby se návrh neschválil, cena povolenek by klesla ještě níž, což by mohlo tlačit dolů i cenu tepla pro české domácnosti.

"Není to něco, co by nás ohrožovalo na životě. Pokud by to ale parlament neschválil, tak by povolenky byly ještě levnější a pak by mohlo teplo trochu zlevnit, protože teplárny je mají započtené v ceně," řekl jednatel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Na řadě je Německo a reforma

O budoucnosti stažení teď rozhodne Evropská rada. V té stažení povolenek podporuje patnáct států, včetně Británie a Francie. Čeká se hlavně na nejdůležitějšího hráče - Německo -, které není rozhodnuté a do zářijových voleb se nechystá k povolenkám zaujímat stanovisko. Podle analytiků by se Německem mohly řídit nerozhodnuté státy jako Portugalsko nebo Španělsko.

Česko zatím své stanovisko nevyjádřilo. Ministerstvo životního prostředí však připouští, že je připraveno jednat o kompromisu.

"Jednání by podle všeho měla začít až po prázdninách, kdy již bude vyjasněna pozice Německa, které není v tuto chvíli o podpoře, či odmítnutí definitivně rozhodnuto," komentoval mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Trh se ale shoduje na tom, že současné opatření nestačí. Všichni proto čekají, jak se bude vyvíjet reforma systému obchodování s emisními povolenkami, která se má projednávat příští rok. "Stažení je první fáze zásahu na trhu s povolenkami. Velké změny se očekávají příští rok, kdy se bude řešit reforma celého systému," uvedl vedoucí obchodování s emisemi ve společnosti Pravda Capital Maciej Gomolka.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů