Sobota, 27. dubna 2024

Turnovské Panorama Café se rok po otevření pyšní zelenou stěnou, je to první taková kavárna v Česku

Turnovské Panorama Café se rok po otevření pyšní zelenou stěnou, je to první taková kavárna v Česku

Oslava prvních narozenin turnovské kavárny Panorama Café bude spojena s mimořádnou událostí - slavnostním představením nové zelené stěny. Panorama Café se tak stává vůbec první kavárnou v Česku, jejíž návštěvníci mohou obdivovat tak zvanou vertikální zahradu v interiéru, a tedy zelenou stěnu pokrytou rostlinami. První narozeniny se budou v Panorama Café na Jiráskově ulici slavit v neděli 14. července od 17:00 hodin, za účasti dvojnásobné mistryně ČR v přípravě kávy Petry Veselé. Zelenou stěnu návštěvníkům představí její autor, Luboš Machala z firmy ArchVegetal.

Domovem první zelené stěny, která bývá taky nazývána vertikální zahradou, se stala turnovská kavárna Panorama Café. Jejímu interiéru dosud vévodil velký opracovaný kmen stromu a ze zahrádky byl výhled do celého turnovského údolí. Nyní mohou návštěvníci obdivovat zelenou stěnu, jejíchž 8 m2 je pokryto neobvyklými tropickými rostlinami a také orchidejemi.

"Zatímco zelená barva uklidňuje, živě rostoucí rostliny navozují svěží, inspirativní a dynamickou atmosféru. A právě za takovou atmosférou lidé do kavárny chodí," vysvětluje své rozhodnutí experimentovat se zelenou stěnou spolumajitel kavárny Lukáš Špetlík, který je vedle kavárníka rovněž vystudovaným arboristou a zahradním architektem.

zelenáZelenou stěnu v kavárně realizoval Luboš Machala z firmy ArchVegetal. Zelených stěn je podle něj u nás jen velmi málo a ta turnovská je vůbec první stěnou umístěnou v kavárně. "Se zelenou stěnou v Turnově se otevírá nová kapitola českých kaváren, kdy interiérovému designu budou vévodit přímo živé květiny," věří Machala. Zelené stěny jsou zatím doma především ve Francii, kde je najdeme již v mnohých kavárnách a restauracích.

Na pravidelné návštěvníky turnovské kavárny udělala zatím zelená stěna velký dojem. "Překvapilo mě, že je možné rostlinami zaplnit celou stěnu, ale moc se mi to líbí. Zvlášť když není venku hezky, můžete sedět pod zelenou stěnou, jako byste byli na zahrádce," vyjádřila se k nové stěně návštěvnice kavárny Markéta Blažejovská. Další návštěvníci si mohou stěnu prohlédnout při slavnostním představení, kde bude také Luboš Machala odpovídat na případné dotazy.

V neděli 14. 7. se mohou návštěvníci oslav těšit nejen na zelenou stěnu. Rok stará kavárna se pyšní také velmi dobrou kávou, nad jejíž kvalitou dohlíží dvojnásobná mistryně České republiky v přípravě kávy Petra Veselá, která proškolila všechny místní baristy. Kavárna má také vlastní kávovou směs vytvořenou pražskou pražírnou Coffee source. Pečlivě vybíraná vína jsou z Moravy i Čech a návštěvníci je mohou ochutnat také při pravidelných degustacích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů