Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministrem životního prostředí bude dosavadní náměstek Podivínský

Ministrem životního prostředí bude dosavadní náměstek Podivínský

Ministrem životního prostředí ve vládě Jiřího Rusnoka bude dosavadní náměstek ministra Tomáš Podivínský. Novinářům to dnes u Kramářovy vily řekl premiér Rusnok. V úřednické vládě zbývá obsadit už jen funkci ministra financí. Rusnok uvedl, že kandidáty má a jméno oznámí v pondělí dopoledne. Podle oslovených ekologů je úkolem Podivínského stabilizovat úřad po odborné a personální stránce. Nevládní organizace totiž dlouhodobě tvrdí, že ministerstvo je v rozkladu. Reakci nového ministra ČTK zjišťuje.

Třiačtyřicetiletý Podivínský podle Rusnoka resort dobře zná, pracoval také ve Státním fondu životního prostředí. "Zasloužil se o program Zelená úsporám, je to současně bývalý kariérní diplomat, tedy člověk, který dokáže tyto záležitosti přenést i na evropskou platformu. Tam jsou často velmi citlivé věci právě v oblasti životního prostředí, takže myslím, že je to vynikající kombinace předpokladů," řekl premiér. Podivínský je náměstkem ministra životního prostředí od loňského října.

Ohledně jmen kandidátů na ministra financí Rusnok pouze uvedl, že "kandidáty má". "Myslím, že se blížím závěrečnému rozhodnutí, a oznámím ho v pondělí dopoledne," podotkl. Podle informací televize Nova dostal nabídku expremiér a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer. "Nemám co dodat ke svým předchozím prohlášením. Vyčkejme na pondělí," sdělil k tomu ČTK v sms Fischer. Už ve čtvrtek řekl, že "nejprve nabídka přichází, pak je možné se k ní vyjádřit"; pokud by přišla, důkladně by ji prý zvážil a rozhodl se.

Dnes už Rusnok žádná další jednání nevedl. Stejně tomu prý bude také v sobotu a v neděli.

Daniel Vondrouš z Legislativního centra asociace ekologických organizací Zelený kruh hodnotí pozitivně opětovné spuštění programu Zelená úsporám, ne však odpadovou problematiku, kterou má Podivínský také na starosti. Jako náměstek je podle Vondrouše zodpovědný za selhání MŽP při jejím řešení.

Podle Vondrouše například prosazoval podporu spalování cenných surovin namísto jejich recyklace a na druhé straně nevyřešil poplatky za skládkování, které jsou v Česku podle ekologů stále směšně nízké. "Ministerstvo za celé působení vlády nedokázalo předložit novou odpadovou legislativu ani návrh nové odpadové politiky, přestože obojí údajně patřilo k prioritám MŽP," řekl dnes Vondrouš ČTK.

Ministerstvo zřídilo pracovní skupinu k odpadovému zákonu, výsledky jejího jednání ale dosud nebyly zveřejněny. Podle informací ČTK nedospěla k žádným závěrům. Do skupiny navíc ministerstvo nepřizvalo zástupce ekologických organizací, naopak v ní zasedali například zástupci tepláren.

Podivínský má podle programového ředitele Hnutí Duha Vojtěcha Koteckého přehled o tom, co se na ministerstvu děje. "Není to žádný nováček, který by na ministerstvo přicházel. Budeme ho hodnotit podle jeho výsledků nikoliv předem. Počkáme si na to, jestli připraví nový zákon o odpadech, který bude podporovat recyklaci, jestli zajistí, aby MŽP začalo chránit Národní park Šumava, a nikoli ho otevírat developerům," reagoval Kotecký. Podle něj je také otázkou, zda bude program Nová Zelená úsporám skutečně pomáhat domácnostem snížit účty za energii a také smog na vesnicích.

Někteří ekologové upozorňují, že Podivínský nemá dlouhodobou zkušenost v oblasti životního prostředí, jaká by byla potřeba. Na rozdíl od ostatních náměstků ministra v demisi Tomáše Chalupy (ODS) však Podivínský působil aspoň ve Státním fondu životního prostředí, než na MŽP nastoupil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů