Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nová kontrola NKÚ odhalila, že vinou špatného zákona o odpadech skládkovací společnosti neplatí řádné poplatky za skoro 99 % tzv. nebezpečných odpadů, které ukládají.
Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl:
"Současný zákon o odpadech je děravý jako ementál. Kvůli tomu stát přichází o stamiliony korun - nejen na tomto poplatku za nebezpečné odpady - a kvůli tomu je u nás také recyklace poloviční než v Německu. Na skládkách úplně zbytečně končí miliony tun recyklovatelných surovin."
"Potřebujeme nový zákon o odpadech, který skončí s daňovými úniky, usnadní rodinám třídění odpadu a vylepší recyklaci."

Největší nizozemská banka odmítá půjčovat peníze společnostem, které chtějí investovat do břidlicového plynu. "Nechce se podílet na financování energie, kterou považuje za škodlivou pro životní prostředí," jak nedávno uvedla ve svém stanovisku k těmto aktivitám a trvale udržitelnému rozvoji, informuje amsterodamský deník.
V tuto chvíli se jedná především o aktivity banky ve Spojených státech, kde dochází ke "skutečné břidlicové horečce, o níž se dnes mluví jako o druhé zlaté horečce". Rabobank je v USA největším poskytovatelem úvěrů zemědělcům.

Firma EP Renewables získala od Krajského úřadu v Ústí nad Labem souhlas s výstavbou šesti větrných elektráren v lokalitě Domašín - Rusová na úpatí Krušných hor. Úředníci stavbu povolili i přes protesty části obyvatel a připomínky České inspekce životního prostředí. Firma EP Renewables, v níž je předsedou představenstva podnikatel Daniel Křetínský, už v dubnu získala souhlas se stavbou 18 větrných elektráren u Moldavy na Teplicku.

Provozovatelé jaderných elektráren v Japonsku chtějí požádat úřady o bezpečnostní kontrolu reaktorů, které byly před více než dvěma lety odstaveny po havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Uvedla agentura AP, podle které jde o jasný signál, že Japonsko se po katastrofě vrací k jaderné energetice. Úřady po ničivém zemětřesení a jaderné havárii v březnu 2011 odstavily s výjimkou dvou všech 50 jaderných reaktorů v zemi. Opětovné spuštění reaktorů ale znepokojuje část japonské veřejnosti.

Jméno: Plán výzev OPŽP 2013_18.04._doplnění
Typ: Dokument typu xls
Velikost: 59.5 KB
Poznámka: aktualizace

[ Stáhnout soubor ]
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů