Pátek, 29. března 2024

Čínská města ztěžují nákupy aut

Čínská města ztěžují nákupy aut

Další města v Číně plánují omezit nákupy automobilů pro soukromé účely. Chtějí tak bojovat se znečištěním ovzduší a zácpami. V současnosti omezení platí ve čtyřech městech, včetně Pekingu a Šanghaje, rozšířit by se ale mohla do dalších osmi. Informovala o tom včera čínská státní média.

Loni se v Číně prodalo více než 13 milionů aut.

Právě automobily se však ukázaly jako největší znečišťovatel ovzduší ve velkých městech. Některá z nich proto zavedla omezení nákupu aut pro soukromé účely prostřednictvím loterií a aukcí na omezený počet nových poznávacích značek. Nově by mohla omezit nákup aut města jako Tchien-ťin, Čchung-čching, Wu-chan a Šen-čen. Bližší detaily k omezení nákupu aut zveřejní až sama jednotlivá města.

Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM) varoval, že rozšíření restrikcí by mohlo snížit prodej aut o 400 000 vozů, což jsou asi dvě procenta. Dopad by toto rozšíření mohlo mít i na celkový ekonomický růst země, který v současné době zpomaluje. Čína je největším automobilovým trhem světa. Stále je tam však prostor k dalšímu růstu prodeje, protože v počtu aut na počet obyvatel Čína zatím stále zaostává za rozvinutými zeměmi. Odborníci se domnívají, že omezení nákupu aut v dalších městech nebude mí na čistotu ovzduší větší vliv, protože na silnicích je už teď mnoho aut. Minulý měsíc čínská vláda schválila řadu opatření na zlepšení čistoty ovzduší, včetně omezení růstu odvětví náročných na spotřebu energie. Vláda učinila podobné sliby již v minulé dekádě, většina z nich však nebyla uvedena v život.

Čínská města patří v celosvětovém srovnání mezi nejznečištěnější. Smogové mraky nad východní Čínou jsou viditelné dokonce i z oběžné dráhy.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů