Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Desítky aktivistů mezinárodní ekologické organizace Greenpeace pronikly do jaderné elektrárny Tricastin v jižní Francii. Organizace žádá vládu, aby zastavila podle ní nebezpečný provoz této elektrárny. Proti aktivistům zasáhla policie a všechny zatkla, uvedl státní podnik pro výrobu a distribuci elektřiny EDF, který elektrárnu provozuje.

O zřízení největší chráněné zóny na širém moři na světě u Antarktidy jednají ode dneška experti v německém Bremerhavenu. Během dvoudenního setkání rozhodne Komise pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR) o tom, jestli k dosavadní chráněné oblasti o rozloze 80 tisíc kilometrů čtverečních přibudou i nová ochranná pásma v Rossově moři a u východní Antarktidy.

U příležitosti 15. výročí svého působení v ČR vysadila společnost DENIOS, která se zabývá výrobou zařízení pro bezpečnou manipulaci a skladování nebezpečných látek, ve Strakonicích 15 stromů - za každý rok jeden. Na snímku Ing. Pavel Vondrys, starosta města Strakonice (vlevo) a Ing. Jan Matějka, jednatel Denios.

Nového českého rekordu ve sběru vybitých baterií v kategorii "Absolutní posbírané množství" bylo dosaženo při akci, pořádané společností Ecobat, s. r. o., v městské části Praha 4. Použité baterie dodalo 29 škol, místní firmy, instituce i jednotliví občané. Sesbíráno bylo celkem 3727,17 kg baterií.

Společnost SUEZ Environnement, do jejíhož holdingu patří společnost SITA CZ, uzavřela významný kontrakt v oblasti životního prostředí v Libanonu. Po technické stránce zaštítí projekt sanace skládky v katastru města Saida (Sidon). Skládka Saida obsahuje více než milion metrů krychlových odpadu, který se zde hromadil téměř 40 let. Nový prostor má vysoké ambice stát se po sanačních pracích společenským a kulturním prostorem, který bude sloužit obyvatelům.

Městská rada New Yorku připravuje spuštění programu, zaměřeného na sběr a svoz kuchyňských odpadů. Zbytky jídla, nezpracovaného ovoce a zeleniny, teď budou jednotlivé domácnosti individuálně separovat do připravených boxů, které se budou centrálně svážet ke kompostování.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů