Čtvrtek, 28. března 2024

Fond soudržnosti se otevírá pro zateplování českých domácností

Fond soudržnosti se otevírá pro zateplování českých domácností

Evropský parlament dnes otevřel novou příležitost pro potřebné investice do úspor energie v domácnostech, které mohou povzbudit českou ekonomiku, zkrotit naší vysokou energetickou náročnost a snížit emise skleníkových plynů. V dnešním hlasování o pravidlech evropských fondů v příštím období 2014 - 2020 potvrdil novinku - možnost využít peníze z Kohezního fondu pro podporu energetických úspor v obytných budovách.(1) V příštím sedmiletém programovém období přitom na tento fond připadá celá pětina unijního rozpočtu, 68.000 miliard Euro.

Kohezní fond byl doposud určen zejména na velké projekty dopravní infrastruktury nebo technické ochrany životního prostředí. V České republice se v současném období nepodařilo využít celou čtvrtinu peněz z fondu, která nám byla určena.(2) Na vině jsou zejména nekoncepční plánování megalomanských projektů spaloven nebo dálnic, podezření z korupce u projektů jako je pražská čistírna odpadních vod nebo podpora velkých firem, které nakonec peníze na snížení znečištění ovzduší nechaly ležet ladem.

Na projekty energetických renovací budov naopak peníze citelně chybí, jak v programu Nová zelená úsporám, tak v současném Operačním programu životní prostředí. Malé projekty, jako je zateplení nebo instalace obnovitelných zdrojů tepla, se přitom daří rychle čerpat, mají nižší riziko korupce i jednodušší administrativu. Neziskové organizace, podnikatelé ve stavebnictví a bytová družstva proto prosazují, aby v novém programovém období vyčlenila vláda na programy úspor energie v obytných a veřejných budovách 10 miliard korun ročně.(3)

Takový objem peněz by umožnil využít ekonomický potenciál úspor energie až u 60% českých domácností do roku 2030.4 Podobný odhad potřebných financí pro energetické renovace zveřejnil loni také nastupující ministr Tomáš Podivínský. Absorpční kapacitu, schopnost přidělené prostředky skutečně vyčerpat, potvrzuje zájem o podporu ze současného Operačního programu životní prostředí a programu Zelená úsporám.

"Nastupující ministr životního prostředí Tomáš Podivínský, který sám nejlépe ví, že peníze na zateplování citelně chybí, by měl využít tuto novou příležitost a peníze z Fondu soudržnosti využít tak, aby přinesly přinesou reálnou změnu pro občany - nižší účty za energie, znečištění v obcích a méně závislosti na ruském plynu." říká Ondřej Pašek z organizace CEE Bankwatch Network.

"Spočítali jsme, že na úspory energie je možné smysluplně využít podporu ve výši 10 miliard Kč ročně. Podle ekonoma Miroslava Zámečníka navíc každá miliarda veřejné podpory v této oblasti vytvoří 800 pracovních míst a příjem až 2,8 miliardy Kč pro státní rozpočet. Investice do úspor energie jsou navíc návratné a jsou pojistkou proti rostoucím cenám paliv."v dodává Ondřej Pašek.

Kontakt:
Ondřej Pašek
koordinátor pro evropské fondy
CEE Bankwatch Network

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů