Úterý, 19. března 2024

Modelová ofenzíva i v programu jízdních kol - ŠKODA představuje své první elektrokolo

Modelová ofenzíva i v programu jízdních kol - ŠKODA představuje své první elektrokolo

ŠKODA AUTO přichází na trh se svým prvním elektrokolem. Jízdní dosah na elektřinu je až 105 km. Elektrokolo lze již nyní zakoupit v obchodní síti mladoboleslavské značky nebo eshopu ŠKODA AUTO za 65 990 Kč.

Nové atraktivní elektrokolo Green E Line rozšiřuje stávající nabídku jízdních kol značky ŠKODA. Ta zahrnuje deset modelů - od dětských a juniorských, přes krosová a horská, až po silniční speciály. V nabídce budou poprvé také horská kola v čím dál oblíbenějším rozměru 29".

"Význam elektrického pohonu hraje u jízdních kol stále větší roli," říká Werner Eichhorn, člen představenstva ŠKODA AUTO za oblast prodeje a marketingu. "Nové elektrokolo ŠKODA Green E Line nabízí sportovní vyžití za přispění moderní techniky. Je ideálním doplněním aktuální nabídky jízdních kol, nejširší v historii naší značky." Při výrobě svého prvního elektrokola vsadila ŠKODA AUTO na spolupráci s renomovaným specialistou na terén - rakouskou společností KTM.

koloNové kolo ŠKODA Green E Line je konstruováno jako tzv. "Pedelec" (Pedal Electric Cycle). U tohoto typu elektrického kola má motor funkci pouze jako omezený pomocný pohon při šlapání do pedálů. Z legislativních důvodů systém pomáhá do maximální rychlosti 25 km/h.

Dojezd jízdního kola s podporou elektromotoru je až 105 km. Li-Ion baterii lze z elektrické sítě dobít za 4 hodiny. O pohon se stará elektromotor značky BionX, integrovaný do náboje zadního kola. Jeho výkon je 250 Wattů a energii čerpá z akumulátoru o hmotnosti 2,6 kg a kapacitě 423 Watthodin, umístěném na rámu kola. Celé kolo pak váží pouze 21,7 kg.

Senzory neustále vyhodnocují parametry jako je rychlost, frekvence šlapání a točivý moment. V závislosti na nastavení pak elektromotor přidává dalších 35, 75, 150 nebo 300 % k vlastnímu výkonu cyklisty. Motor lze samozřejmě zcela vypnout, poté se cyklista pohybuje jen vlastní silou.

Systém je vybavený i funkcí rekuperace. Díky tomu se vrací energie získaná při brzdění nebo sjezdu z kopce zpět akumulátoru. Výhodou zvolené konstrukce a použitých komponent je fakt, že jednoduchou výměnou zadního kola a demontáží baterie se z elektrokola Green E Line stane běžné krosové kolo.

Nové elektrokolo Green E Line je nejmladší novinkou rozsáhlé nabídky jízdních kol mladoboleslavské značky. Sortiment ŠKODA Originálního příslušenství zahrnuje kromě toho celkem deset modelů pro různé druhy využití a různé věkové skupiny. Pro příznivce hladkého asfaltu jsou v nabídce dvě silniční kola. Fanoušci terénních tras se mohou těšit na čtyři nové modely horských kol ŠKODA. Hned tři z nich jsou přitom v atraktivním rozměru 29". S novou výbavou přesvědčí také krosové kolo ŠKODA Cross. Horské kolo ŠKODA Junior nabízí stejnou techniku jako u "dospělých" kol, avšak v měřítku uzpůsobeném pro děti. Vyjíždí na ráfcích o rozměru 20", což více vyhovuje skutečným potřebám malých cyklistů. Pro ještě mladší děti je pak určeno kolo ŠKODA Kid. Tato kola byla připravena ve spolupráci s renomovanou značkou Superior. Pro úplně nejmenší je v nabídce odrážedlo ŠKODA Mini z dílny firmy Olpran.

Aktuální kolekcí jízdních kol česká automobilka opět dokládá svůj hluboký vztah k cyklistice, který trvá téměř 120 let. Značka totiž byla v prosinci 1895 založena jako výrobce jízdních kol Václavem Laurinem a Václavem Klementem. V prvních letech vyráběli oba nadšení průkopníci mobility jízdní kola značky Slavia, od roku 1899 pak motocykly pod značkou Laurin & Klement (L&K) a v roce 1905 konečně i svůj první automobil, vůz Voiturette A. V roce 1925 došlo k fúzi firmy L&K s koncernem ŠKODA.

Těsné sepětí s cyklistikou dnes ŠKODA AUTO potvrzuje také svými rozsáhlými sponzorskými aktivitami. Vedle mezinárodních závodů, jako jsou Tour de France a Giro d´Italia, podporuje ŠKODA AUTO již několik let i cyklistické aktivity v České republice. Patří mezi ně například oblíbená série Kolo pro život, největší série závodů horských kol na světě. V uplynulých třinácti letech se tohoto seriálu zúčastnilo celkem zhruba 160 000 profesionálních a amatérských cyklistů, z toho 20 000 jen v roce 2012. Pro ty závodníky, kteří jsou rádi pány svého času a neradi se tlačí na startu, nabízí ŠKODA AUTO v České republice individuální cyklistickou soutěž Virtual Cup. Závodí se na jedné z 16 předem stanovených tras s GPS přístrojem a výsledky se nahrávají a porovnávají online na www.virtualcup.cz.

Více informace o aktuální kolekci jízdních kol ŠKODA 2013 a možnostech objednání naleznete na ŠKODA E-shopu: eshop.skoda-auto.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů