Čtvrtek, 28. března 2024

EurActive - Lidé v EU moc nevěří ekologickým štítkům na výrobcích, chystá se nový systém

EurActive - Lidé v EU moc nevěří ekologickým štítkům na výrobcích, chystá se nový systém

Evropané by byli ochotni více nakupovat ekologické výrobky a nevadilo by jim ani zaplatit za ně více peněz. Chybí jim prý ale dostatek důvěryhodných informací. Podle Evropské komise by bylo dobré zavést vylepšené ekologické štítky, které by hodnotily celoživotní cyklus výrobku.

Výrazná většina Evropanů se zajímá o ekologickou stopu výrobků, které si kupují, ukázal nový průzkum Eurobarometru. Důležité je to prý až pro 80 % lidí. Pouze jedna třetina z 25,5 tisíce oslovených však ekologicky šetrné produkty kupuje "často". I tak ale mírná většina (54 %) lidí odpověděla, že zelené výrobky kupuje alespoň "někdy".

Přibližně polovina lidí by byla ochotna své nákupní zvyklosti změnit směrem k ekologičtějšímu přístupu. Zdá se, že problém pro ně ani tak nepředstavuje vyšší cena zelenějších výrobků. Chybí jim prý zejména dostatek důvěryhodných informací. Většina lidí (77 %) dokonce odpověděla, že by byla ochotná za tyto produkty platit více, pokud by mohla skutečně věřit tomu, že jsou "zelené".

Podle evropského komisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika mohou být řešením vylepšené ekologické štítky.

"Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby bylo v regálech obchodů více zelených výrobků, ale tento průzkum ukazuje, že většina z nás je tvrzeními o ekologičnosti zmatená a nedůvěřuje jim," řekl novinářům. Je to prý na škodu jak spotřebitelům, tak firmám, které skutečně vyrábí produkty šetrnější k životnímu prostředí.

Hodnotit celý životní cyklus

Evropská komise nedávno oznámila, že hodlá se zástupci podniků, nevládních organizací i občanů prodiskutovat zlepšení systému pro hodnocení environmentálních dopadů různých výrobků.

Generální ředitelství Komise pro životní prostředí v současné době připravuje novou metodu pro měření ekologické stopy, která se zakládá na hodnocení celoživotního cyklu produktu.

To se ale nezamlouvá Evropské asociaci výrobců Orgalime. Podle jejího šéfa Adriana Harrise současný evropský systém ekologického značení postačuje. Nové přístupy by prý znamenaly zvýšení nákladů a pro spotřebitele by mohl být nový systém příliš spletitý.

"Nechceme zavádět nějaký nový koncept, který pro výrobce nebude užitečný, když už existuje metodologie, která byla ozkoušena v praxi," řekl EurActivu.

Zdroj: www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů