Čtvrtek, 28. března 2024

V Praze vyrostl sluneční dům. Jeho tvůrci čekají, zda uspěje i v USA

Česká architektura má šanci oslovit zahraniční klienty. Dům za šest milionů korun zaplatili téměř z poloviny sponzoři.

V Praze vyrostl sluneční dům. Jeho tvůrci čekají, zda uspěje i v USA

Minimalismus propojený s ekologií a špičkovými technologiemi: originální dům, který se včera otevřel pod okny Fakulty architektury ČVUT. Jde o bydlení budoucnosti z dílny zdejších studentů, kteří nízkoenergetický domek AIR House v říjnu představí na mezinárodní soutěži Solar Decathlon v USA. Zaoceánské klání pořádá ministerstvo energetiky Spojených států.

V pražských Dejvicích bude originální 1+kk, které si pro svůj provoz vystačí se slunečními paprsky, k vidění pouze týden. Pak jej jeho tvůrci začnou rozebírat na jednotlivé části a balit na cestu do USA.

"V Kalifornii musíme dům během necelých devíti dnů opět postavit a následně jej deset dnů provozovat, plnit soutěžní úkoly v rámci deseti disciplín soutěže a prezentovat se veřejnosti," vypočítává úkoly šéf dvacetičlenného týmu mladých techniků Martin Čeněk.

Pod jeho vedením začali doktorandi před dvěma lety pracovat na návrhu domu, který vychází z české tradice chataření. "Dům je navržen jako chata pro ekologicky a moderně smýšlející lidi na vrcholu produktivního věku, která se v okamžiku, kdy odejdou do důchodu, může okamžitě změnit na plnohodnotné trvalé bydlení pro dva," mluví šéf týmu o stavbě, která je připravena na míru lidem nad padesát let. Tomu odpovídá i bezbariérové propojení vnitřní a venkovní části domu. Pevný prefabrikovaný box kontrastuje s lehkou membránou, která se přizpůsobí potřebám budoucích obyvatelů. K jejich komfortu přispěje i jednoduché ovládání vybavení domu a spotřebičů.

"Tato věková skupina má většinou dospělé děti a začíná žít samostatně. Právě v této době velmi často uvažují o novém bydlení a též se jim výrazně mění dosavadní styl života," dodává Čeněk, proč by mohl jejich dům zaplnit díru na trhu bydlení pro starší lidi.

Architekti domu budoucnosti totiž počítají s tím, že počet lidí v tomto věku bude neustále narůstat. Proto se snažili vytvořit prostorné a zároveň úsporné místo, které založili na tradici minimálního bydlení. O té snil už ve třicátých letech teoretik umění Karel Teige ve své knize Nejmenší byt.

Studenti tu mimo jiné vsadili na šetrné nakládání s vodou. Odpadní "šedá voda" se filtruje v kořenové čističce a používá k zalévání zahrady. "Cílem naší strategie je energeticky efektivní, v co největší míře recyklovatelný a zdravý dům, který působí na všechny smysly člověka," popisuje architektka Kateřina Rottová.

Další výhodou pro starší generace je fakt, že díky moderním úsporným řešením provoz domu nevyjde příliš draho. Prototyp, který poputuje do Spojených států, sice vyšel přibližně na šest milionů korun, ale pokud by se dostal do běžné výroby, pořizovací cena by byla o polovinu menší. Studenti mají týden na to, aby v domě otestovali, zda vše, čím chtějí oslovit americké hodnotitele, skutečně funguje. Porotu bude například zajímat, zda lze prototyp reálně vyrábět, jakou má šanci uspět na trhu či jaký komfort nabízí budoucím majitelům.

Poslední ročník této soutěže přitáhl přes 350 tisíc návštěvníků. Výprava z ČVUT proto představuje pro českou architekturu i firmy zabývající se nízkoenergetickými technologiemi, které plní vnitřek domu, jedinečnou šanci oslovit zahraniční klienty. Ve finále soutěže čeká na český tým konkurence dvaceti soutěžních týmů.

Cílem naší strategie je energeticky efektivní, v co největší míře recyklovatelný a zdravý dům, který působí na všechny smysly člověka.
Kateřina Rottová
architektka z realizačního týmu

AUTOR: Julie Daňková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů