Středa, 24. dubna 2024

Dvě kostry tygrů, zabavené celníky na letišti Ruzyně, byly předány odborníkům z ČIŽP

Dvě kostry tygrů, zabavené celníky na letišti Ruzyně, byly předány odborníkům z ČIŽP

Kosti, které zabavili při pokusu o jejich vývoz na Dálný východ ruzyňští celníci 26. 6. 2013, byly předány odborníkům z České inspekce životního prostředí. Podle informací celníků je na kosti, ukryté v dřevěných reprobednách, upozornil služební pes. Při důkladné kontrole se pak ukázalo, že jde o kosti kočkovitých šelem. Kosti se dvěma lebkami vážily celkem 12 kilogramů.

Odborníci ČIŽP z odboru ochrany přírody - CITES pak kosti složili a zjistili, že se jedná o takřka kompletní kostry dvou dospělých tygrů. Složení koster jim trvalo zhruba hodinu a půl; měli již totiž zkušenosti z předchozího případu z počátku roku 2013, kdy byly celníky na Svitavsku při namátkové kontrole asijskému občanovi z auta zabaveny taktéž kosti této přísně chráněné šelmy.

Páteře obou zvířat byly rozseknuty na 4 díly, na množství kostí byly ještě zbytky tkáně. Zatím nelze bez dalších, podrobnějších vyšetření určit věk či pohlaví obou šelem.

Dá se předpokládat, že ten, kdo se snažil kosti propašovat z ČR do Asie, je hodlal použít opět kvůli jejich údajným léčebným účinkům podle tradiční asijské medicíny. Na černém trhu se kilogram kostí z tygra (jednoho z nejpřísněji chráněného zvířete dle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin - CITES) pohybuje v ceně kolem 2000 USD.

Věc je dále šetřena orgány, činnými v trestním řízení. Za trestný čin neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy může tomu, kdo se kosti snažil propašovat, hrozit odnětí svobody od šesti měsíců do pěti let. Nález bude po přezkoumání odborníky z inspekce předán zřizovateli ČIŽP, kterým je Ministerstvo životního prostředí. To poté rozhodne, jak bude s kostrami obou zvířat, které se tak staly majetkem státu, dále naloženo.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů