Čtvrtek, 25. dubna 2024

Před zdražením elektřiny má zákazníky ochránit novela zákona. Ta je ale nyní ohrožena

Před zdražením elektřiny má zákazníky ochránit novela zákona. Ta je ale nyní ohrožena

Nové zelené zdroje nemají mít od příštího roku nárok na podporu. Ministerstvo financí a průmyslníci s návrhem nesouhlasí.

Spotřebitelé elektřiny v Česku by mohli v příštích letech zaplatit za podporu obnovitelných zdrojů o miliardy korun více. Celkové dotace zelené energie se letos vyšplhají na 44,4 miliardy korun.

Zastavit jejich dalším růst má novela zákona o obnovitelných zdrojích energie, která by výši příspěvku na zelenou energii zastropovala a zastavila tak růst ceny elektřiny pro spotřebitele. Vláda ale možná nestihne tuto novelu schválit do konce roku, jelikož dosud neskončilo její připomínkování v Evropské unii.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které novelu připravuje, proto urychleně hledá plán B. Tím je snaha o prosazení takzvané malé novely zákona, která vyjme z původní komplexní novely dvě hlavní ustanovení, jež mají zabránit růstu podpory obnovitelných zdrojů: fixace výše tohoto poplatku na letošní úrovni 583 korun za megawatthodinu a zastavení téměř veškeré podpory nových obnovitelných zdrojů energie od roku 2014.

Ministerstvo zdůvodňuje potřebu novely zvyšující se finanční zátěží pro spotřebitele elektřiny a potažmo i pro státní rozpočet. Jen v letošním roce vyčlenilo ministerstvo financí na podporu obnovitelných zdrojů kolem 12 miliard korun.

"Takzvaná malá novela o podporovaných zdrojích je nyní v připomínkovém řízení. Pokud vše půjde podle plánu, měla by ji vláda schválit do poloviny srpna a ve sněmovně se pak pokusíme prosadit projednání ve zkráceném řízení," řekl HN náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Pavel Šolc.

Šéfka regulačního úřadu naléhá

Na hrozbu neschválení novely upozornila minulý týden jako jedna z prvních předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. "Kvůli současné politické situaci hrozí, že připravovaná novela zákona o podporovaných zdrojích energie nebude schválena včas. Proto jsem obeslala všechny poslance, aby připravili malou novelu, která pouze zastaví podporu všem novým obnovitelným zdrojům od počátku roku 2014," uvedla Vitásková.

Pro Energetický regulační úřad je důležité, aby se novela objevila ve sbírce zákonů už v průběhu letošního října a úřad tak mohl změnu podpory obnovitelných zdrojů zohlednit ve svých cenových rozhodnutích na příští rok.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny pod vedením Milana Urbana (ČSSD) sice s novelou problém nemá, její přípravu ale nechává na ministerstvu průmyslu a obchodu. "Je jasné, že u obnovitelných zdrojů se na záchrannou brzdu šlápnout musí," říká Urban.

Aby netratila státní kasa

Malá novela však může narazit. Zástupci českého průmyslu i ministerstvo financí, kteří novelu zákona o obnovitelných zdrojích energie připomínkovali (a jejichž připomínky mají HN k dispozici), se neshodnou na tom, jak konkrétně formě mají být předmětná dvě ustanovení změněna.

Přestože ministerstvo financí během přípravy novely s resortem průmyslu a obchodu spolupracovalo, nyní se postavilo proti ní. Nesouhlasí s tím, aby veškerou podporu obnovitelných zdrojů nad 583 korun za megawatthodinu hradil stát. "Nelze souhlasit s navrženým systémem zafixování výše poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie v ceně elektřiny pro konečného spotřebitele s tím, že zbylé požadované množství finančních prostředků bude nárokováno přímo ze státního rozpočtu," uvádí ministerstvo ve svých připomínkách.

Resort financí se obává, že státní kasa zaplatí v příštím roce za obnovitelné zdroje o šest miliard korun více. Energetický regulační úřad i ministerstvo průmyslu však neočekávají, že se tato suma vyšplhá tak vysoko.

Ministerstvo financí zároveň nesouhlasí s ustanovením, které zastavuje podporu obnovitelných zdrojů od příštího roku. Návrh totiž ruší veškerou podporu novým obnovitelným zdrojům včetně podpory výroby tepla a elektřiny z biomasy. Kvůli velké časové náročnosti dokončení rozestavěných projektů však mají pokračovat dotace větrných elektráren do konce roku 2014 a vodních elektráren do konce roku 2015.

Ministerstvo financí v té souvislosti upozorňuje na závazný Národní akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů, který určuje maximální objem výroby zelené elektřiny. Konstatuje, že u biomasy tento plán nebyl naplněn, stejně jako u větrných a malých vodních elektráren (kapacity plánu byly naplněny pouze u fotovoltaiky a bioplynu). Přesto byly dotace biomasy - na rozdíl od větru a vody - z podpory vyškrtnuty.

"Přechodné ustanovení navrhované novely zákona by nemělo stanovit výjimku pouze pro některé obnovitelné zdroje energie, ale mělo by zahrnovat všechny druhy obnovitelných zdrojů, u kterých nedošlo k naplnění kapacity," píše ve svých připomínkách ministerstvo financí. Oficiálně ale odmítá své výhrady k novele komentovat.

Podobně kritické je k novele Teplárenské sdružení, které hájí zájmy českých tepláren. Sdružení vadí, že investoři si nastavili podle Národního akčního plánu své investiční plány, které mohou být nyní novelou zmařeny.

"My se zastavení podpory obnovitelných zdrojů nebráníme. Jen říkáme, ať nezasahují do legitimních očekávání investorů. Chceme, aby stát postupoval podle toho, co deklaroval svými předpisy, aby investoři neměli zmařenou investici. I kdyby se jednalo o desítky milionů, tak je to problém," říká jednatel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Své připomínky k novele poslala ministerstvu průmyslu také Hospodářská komora, která zastupuje tuzemské podnikatele. Ta ve svých připomínkách navrhuje snížit výši příspěvku na obnovitelné zdroje ze současných 583 na 400 korun za megawatthodinu. "Problémem průmyslu, zejména odvětví s vysokou spotřebou energie, je jeho vysoké zatížení poplatky na obnovitelné zdroje, což způsobuje snížení konkurenceschopnosti v globální ekonomice," píše komora.

Zástupci průmyslu se již dříve snažili vyjednat snížení poplatků. To jim ale ministerstvo průmyslu a obchodu zamítlo z důvodu možné nedovolené podpory.

Kvůli současné politické situaci hrozí, že připravovaná novela zákona o podporovaných zdrojích energie nebude schválena včas. Proto jsem obeslala všechny poslance, aby připravili malou novelu, která pouze zastaví podporu všem novým obnovitelným zdrojům od počátku roku 2014.
ALENA VITÁSKOVÁ
předsedkyně Energetického regulačního úřadu

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů