Úterý, 23. dubna 2024

Jak může nová vláda rozhýbat českou ekonomiku? Většími investicemi do Nové zelené úsporám

Jak může nová vláda rozhýbat českou ekonomiku? Většími investicemi do Nové zelené úsporám

Rusnokova vláda se musí soustředit na dofinancování Nové zelené úsporám, kde je navzdory velkému a rychlému růstovému efektu na českou ekonomiku zatím vyčleněna pouhá jedna miliarda korun.Dále by se měla zaměřit na efektivní využití evropských fondů k renovacím bytových domů i veřejných budov.[1]
Ekonomiku lze podpořit chytrými investicemi a zajištěním stabilního prostředí pro firmy i občany. Vláda, i ve svém omezeném mandátu, by proto měla podpořit energeticky úsporné stavebnictví a udělat následující kroky:

o Pro program Nová zelená úsporám vytvořit dlouhodobě stabilní podmínky s kontinuálním financováním a umožnit průběžný příjem žádostí. Vlastníci domů by pak mohli renovaci naplánovat podle své situace a nikoliv podle data stanoveného ministerstvem. Na stavebním trhu by čekání žadatelů na výzvy nepůsobilo výkyvy v poptávce po stavebních pracích, jako se to děje nyní.
o Podpořit přesun nevyčerpaných peněz v Operačním programu Životní prostředí na podporu úspor energie ve veřejných budovách, jako jsou školy, školky, nemocnice nebo třeba obecní úřady. Je třeba spěchat, programové období končí již v tomto roce. Nevyčerpaných téměř 9 miliard korun lze efektivně a rychle proinvestovat již v příští stavební sezóně.
o Vyřešit chybějící podporu bytových domů, která znevýhodňuje zájemce o kvalitní energeticky úsporné byty. Dostatečné prostředky lze získat z evropských fondů, které v novém programovém období s energeticky úspornými renovacemi bytových domů počítají.Neměla by být opomenuta ani výstavba nových bytů v pasivním energetickém standardu.
o Pokračovat v přípravě nového programového období evropských fondů a zajistit koherentní podmínky, jednoduchou administrativu a dostatečnou alokaci pro úspory energie v budovách napříč novými operačními programy.
o Nepodpořit návrh bývalého ministra Kuby předloženýjihočeskými poslanci ODS Dědičem a Bauerem, který by umožnil náhradu průkazů energetické náročnosti budov fakturami za energie. Kromě věcné nesprávnosti ohrožuje čerpání evropských fondů v budoucím období. Průkazy jsou závaznou předběžnou podmínkou (tzv. ex-ante kondicionalitou) pro čerpání evropských peněz pro oblast energetické účinnosti.
o Dát prostor pro posouzení energeticky úsporných scénářů v aktualizaci Státní energetické koncepce. Ty tam zatím chybějí. Úspory energie vbudovách jsou pro stavebnictví a ekonomiku jednoznačným přínosem, nikoli hrozbou.

Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance podporující energeticky úsporné stavebnictví, říká: "Česká ekonomika klesá, stavebnictví hlásí téměř 16% meziroční propad. Nová vláda, ať už bude u moci měsíc nebo tři čtvrtě roku, musí podpořit rozjezd ekonomiky chytrými investicemi. Je důležité sehnat další prostředky do programu Nová zelená úsporám, aby se dostalo na více domácností, a takézajistit plynulé čerpání dotací ze stávajících i budoucích evropských fondů pro energeticky úsporné renovace bytových domů a veřejných budov." A dodává: "Vláda by se také měla postavit proti návrhu bývalého ministra Kuby, který by umožnil nahrazení průkazů energetické náročnosti budov fakturami za energie. Návrh ohrožuje čerpání evropských fondů a v tuto chvíli leží zaparkován ve sněmovně."

Na programy podporující energeticky úsporné renovace, které pomohou rodinám k energeticky úspornému bydlení a institucím výrazně omezit náklady na provoz budov, lze efektivně využít 10-12 miliard korun ročně (do roku 2020 je tedy absorpční kapacita na úrovni 80-100 miliard).Taková investice by znamenala každoroční příspěvek HDP až o 38 miliard korun, tedy až o 1 %.Státu senavícpenízevrátí v podobě zhruba 30 tisíc nových pracovních míst zejména v malých a středních firmách v regionech a tím i vyšších odvodech na daních.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů