Pátek, 26. dubna 2024

Energetika Portugalska - budoucnost je v OZE

Energetika Portugalska - budoucnost je v OZE

V oblasti infrastruktury patří Portugalsko společně s Řeckem mezi nejméně rozvinuté země EU. Z tohoto titulu byla po mnoho let velká část prostředků z různých fondů EU určena na její posílení. Dotace pomohly především výrazně zlepšit stav komunikací, dopravy a bankovnictví. Největší zpoždění vykazovalo Portugalsko v oblasti infrastruktury a životního prostředí.

Portugalsko má cca 3 620 km železnic, z toho je 2 840 km v provozu. Z celkové délky sítě je 40% elektrifikovaných, 16% dvoukolejných a 1% čtyřkolejných železnic. Nejrychlejší vlaky jsou "Alfa Pendular" mezi Lisabonem a Algarve, a ve směru na sever z hlavního města do Porta a Bragy se zastávkou v Coimbře. Další kategorií jsou spoje Lisabon-Porto-Guimar~aes, Lisabon-Guarda, Lisabon-Covilh~a, Lisabon-Évora-Beja a Lisabon-Faro. Mezinárodními spoji jsou Sud-Express a lehátkový vlak Lusitánia. Nižší kategorie jsou vlaky krajské, mezikrajské a předměstské, které dotvářejí celostátní síť.

Silniční síť má 16 500 km, z toho 2500 km základní sítě, 7500 km doplňkové (národní) sítě a zbytek krajské (regionální) sítě.

Portugalsko má jednu z nejdražších energií ze států Evropské unie. V prosinci 2011 byl realizován prodej státního podílu v energetickém gigantu EDP; jeho podíl ve výši 21,35 % získala za 2,69 mld. EUR čínská společnost China Three Gorges Corporation. EDP v zemi zajišťuje 84 % produkce a 99 % distribuce elektrické energie. Potíže Portugalska jsou z velké části způsobeny i klimatickými výkyvy: V suchých letech podstatně klesá výroba v hydroelektrárnách, větrné elektrárny trpí velkou proměnlivostí podmínek a způsobují přetěžování sítě. V některých obdobích je proto nutno podstatnou část energie dovážet, nicméně propojení sítěmi s jediným sousedem - Španělskem - není dobré.

Portugalsko je čtvrtou zemí v EU s největším podílem výroby energie z obnovitelných zdrojů. Jejich základem jsou velké vodní elektrárny, dále jsou to malé hydrocentrály, rychle rostoucí počet větrných parků a solárních center (fotovoltaika), čátečně i biomasa a bioplyn. Podle oficiálních údajů činil v roce 2011 podíl obnovitelných zdrojů energie (OZE) na celkové spotřebě elektrické energie 46,8 %, země by podle předpokladů měla v příštích letech překonat hranici 50 % výroby energie z OZE. Související investice jsou však v posledních letech díky vynuceným úsporným opatřením vlády omezovány, což ochromuje dynamiku sektoru.

Výroba z fosilních paliv je velmi nízká. Ve fázi výzkumu je zařízení na získávání energie z mořských příbojových vln. Na Azorských ostrovech se využívá geotermální energie.

Bez přihlédnutí k OZE je Portugalsko téměř zcela (z 90 %) závislé na dovozu energetických surovin, především ropy a plynu; má nejvyšší stupeň závislosti na primárních zdrojích energie ze všech států EU. Těží jen menší množství uhlí a dováží primární energii, z níž 2/3 tvoří ropa. Hlavním dodavatelem plynu je Alžírsko prostřednictvím plynovodu Maghreb-Evropa. Další část zemního plynu (LNG) se dováží tankery z Nigérie.

Jaderná energetika a související technologie v Portugalsku zastoupeny nejsou. Diskuse na toto téma se v nedávné minulosti objevovaly jen velmi sporadicky; jakákoliv změna je i vzhledem k současné ekonomické situaci země v příštích desetiletích nereálná.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů