Pátek, 19. dubna 2024

Národní parky lákají i v letní sezóně

Národní parky lákají i v letní sezóně

Národní parky nabízejí možnost objevovat dosud nepoznané divoké končiny na Šumavě a v Českém Švýcarsku bezpečně po boku se strážcem parku nebo se kulturně vyžít výletem do historie v krkonošském muzeu. Jaké jsou ty nejzajímavější tipy na výlety v letošní prázdninové sezóně?


K Pravčické bráně se strážcem parku

V červenci i srpnu pořádá strážní a informační služba Národního parku České Švýcarsko více než deset prázdninových exkurzí pro veřejnost. Návštěvníci národního parku tak mohou nahlédnout do každodenního pracovního života zdejších strážců přírody, seznámí se také s příběhy, které rozhodně všední nejsou. Společně se strážcem se mohou lidé vydat k nejznámějšímu cíli národního parku, Pravčické bráně, nebo na méně frekventovaná místa, do Kyjovského údolí nebo na Brtnický hrádek. Spolu se strážcem parku se návštěvníci vydají na trasu dlouhou šest až osm kilometrů, její absolvování zabere v průměru čtyři až pět hodin. Návštěvníci by měli být vybaveni vhodným terénním oblečením a dobrou obuví. Účast na exkurzích je bezplatná, předchozí rezervace není nutná. Termíny exkurzí se strážci národního parku na http://www.npcs.cz.


Na kole Podyjím do rodného domu slavného spisovatele

Návštěvníci Národního parku Podyjí mohou navštívit rodný dům slavného místního rodáka Karla Postla, který se ve světě proslavil právě pod svým anglickým pseudonymem Charles Sealsfield. V 19. století se nebál kritizovat rakouskou monarchii i neutěšené životní podmínky severoamerických indiánů. Do evropské literatury přinesl také nový žánr indiánských příběhů. Muzeum Charlese Sealsfielda v Popicích vystavuje panely, které provází jeho životem. Areál je ale využíván také jako turistický informační bod a malá expozice Národního parku Podyjí. Ve vinotéce návštěvníci mohou ochutnat a zakoupit vína místních vinařů. Rodný domek spisovatele a dobrodruha se stal i místem technické a první pomoci. Cyklisté zde naleznou potřebné nářadí na nutnou opravu kol. Více informací nabízí http://www.nppodyji.cz.


Po nových trasách do šumavské divočiny

Milovníci náročných šumavských tras divočinou si pro letošek můžou vybírat z třinácti tras, které je zavedou do osmi oblastí Národního parku Šumava, například do původních horských pralesů na Trojmezné a na Smrčině nebo ke kouzelnému kaňonu řeky Křemelné. Lze projít člověkem opuštěný Vltavský luh a navštívit domov tetřeva na Modravských pláních. Milovníky šumavské divočiny potěší čtyři nové, zcela neznámé trasy, z nichž dvě směřují do zcela nových oblastí - na Ždánidla na západě Šumavy a na Kamennou ze Stožce. Nabídka se pravděpodobně již brzy rozšíří o oblasti vedoucí do Chráněné krajinné oblasti Šumava. Turisty při výpravách provádí celkem 12 odborně vyškolených, zkušených místních průvodců. Fyzická náročnost tras do divočiny je ve většině případů velmi vysoká. Ti, co vyrazí, musí obvykle překonávat značnou vzdálenost při náročném převýšení - až 20 kilometrů na 550 výškových metrech. Již tradičně si mohou zájemci o vycházky s průvodci za divočinou místo rezervovat prostřednictvím registračního systému, který najdou na internetových stránkách http://www.npsumava.cz.


Za historií nejnavštěvovanějšího národního parku

Výstavou 50 let Krkonošského národního parku se Krkonošské muzeum ve Vrchlabí se ohlíží za půlstoletím existence tohoto nejstaršího národního parku u nás. Výstava představuje nejdůležitější milníky, významné osobnosti s národním parkem spojené i každodenní činnost jeho zaměstnanců. Expozice připomíná události, které se za půl století existence Krkonošského národního parku vryly do paměti lidí, krajiny a přírody nejvyššího pohoří České republiky. Výstava potrvá až do 1. září tohoto roku. Více informací lze najít na http://www.krnap.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů