Čtvrtek, 28. března 2024

Již dvanáctý červencový den na Šumavě mrzlo

Již dvanáctý červencový den na Šumavě mrzlo

Šumava, 23.7. - Na Šumavě mrzne! V červenci již dvanáctý den. Což je nejvyšší počet za posledních 15 let. Zatímco přes den se teploty na Šumavě šplhají přes třicet stupňů, v noci na území Národního parku Šumava klesnou pod bod mrazu.
Dnes ve čtyři hodiny ráno naměřil šumavský lovec mrazů a spolupracovník Správy NP a CHKO Šumava Antonín Vojvodík mínus 0,6 stupně Celsia. Včera to byly více než tři stupně pod nulou. V obou případech klesla teplota k těmto hodnotám na meteorologické stanici Perla u Kvildy, což je jedno z nejstudenějších míst ze Šumavy. Mrazivá rána lze podle Vojvodíka čekat i po zbytek července.

Šumava je nádherná právě pro své neopakovatelné přírodní podmínky, ke kterým patří i letní mrazy. Jinovatka na rašeliništích během července je velký zážitek pro každého návštěvníka.

"Národní park Šumava ostrovem severské přírody uprostřed Evropy s celou řadou rostlin i živočichů, kteří se zde dochovali z doby ledové. Jedná se o tzv. glaciální relikty jako je třeba bříza zakrslá, hořec panonský nebo střevlík menetriesův," říká Jiří Mánek, ředitel Národního parku Šumava a rodák z Horské Kvildy.

"Rozhodně to ale neznamená, že by se turisté měli Šumavy bát. Nízké teploty jsou jen záležitostí nocí, přes den je na Šumavě podobně, jako všude v republice," uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Dosavadních 12 mrazivých nocí, není na Šumavě maximum. Nejvíce nocí, kdy teplota na Šumavě klesla pod bod mrazu, bylo v roce 1990. Kdy meteorologové takto nízké teploty naměřili osmnáctkrát. Vůbec nejnižší červencová teplota za posledních 35 let byla na Šumavě naměřená v roce 1996, kdy teplota na meteorologické stanici Perla klesla na mínus 7,6 stupňů Celsia.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů