Úterý, 19. března 2024

Kvůli drahé energii míří němečtí průmyslníci za hranice

Kvůli drahé energii míří němečtí průmyslníci za hranice

Obrat od jádra k obnovitelným zdrojům prodražil ceny energií. Brusel kritizuje Berlín za výjimky z placení ekologických přirážek.

S tím, jak účty za elektřinu rostou, se trpělivost německých podnikatelů ztrácí. Stěžují si, že drahá energie ohrožuje konkurenceschopnost i samotnou existenci jejich firem. A má být hůř. Bruselští komisaři se začali zabývat německou výjimkou z placení ekologických přirážek v ceně elektřiny. Pokud by tato výjimka padla, problémy více než 4500 německých podniků, kterých se týká, by se ještě prohloubily.

Ingo Nawrath, který stojí v čele firmy Basi Gase + Technik, už proto hledá nové sídlo. Třeba v sousední Francii, kde je energie levnější a její ceny předvídatelné.

"S budoucími investicemi v Německu váháme, nevíme, jak se tu budou ceny energií vyvíjet v příštích letech," řekl Nawrath listu Die Welt. Není s tímto názorem zdaleka osamocený. V anketě podnikatelského listu Handelsblatt vyjádřili němečtí průmyslníci rostoucí nedůvěru k obnovitelným zdrojům, obrat od jaderné energie ve velké většině kritizují.

Své úvahy o příštích investicích proto směrují do zahraničí. "Pravděpodobnost, že naše příští investice půjdou do Spojených států, je značná," vyjádřila se Margret Suckaleová, členka představenstva společnosti BASF.

Analytik Hanno Kempermann z kolínského Institutu pro ekonomický výzkum se obává, že pozice Německa jako průmyslového centra je v sázce. "Ceny energií rostou tempem, které je hrozbou pro mnohé tradiční firmy."

Podnikatelé jsou znepokojeni. Současně ale nepřehlédli, že dva roky starý obrat od jádra má v zemi stále vysokou podporu. Optimismus Němců trvá.

"Zkoumali jsme mínění německých domácností i představitelů 250 předních firem, jak hodnotí obrat k obnovitelným zdrojům - 66 procent občanů a 61 procent představitelů firem odpovědělo ,dobře' či ,velmi dobře'," říká Ralf Bartels, představitel německého Svazu hutního, chemického a energetického průmyslu. Debata v Německu se tedy nesoustředí na to, zda byl odklon od jádra správným rozhodnutím. Spíše se diskutuje o jednotlivých rizicích, která plán provázejí. Vedle prodražení cen elektřiny je to třeba i přetížení přenosové sítě či nejasný osud některých uhelných elektráren. Dopady drahé elektřiny ale úvahám dominují. Na obzoru se přitom objevil další problém. Brusel si hodlá posvítit na výjimku, díky které některé německé podniky nemusí v ceně elektřiny platit ekologickou přirážku.

V Německu totiž mají producenti, podobně jako v Česku, dopředu nasmlouvané ceny elektřiny. Ceny na trhu jsou o něco nižší - rozdíl se promítá do ceny ve formě ekologické přirážky. Její výše letos činí 5,3 centu.

Velké průmyslové podniky, na jejichž konkurenceschopnosti německé vládě záleží, jsou z této platby osvobozeny. Celková suma, kterou německé firmy ušetří, dosahuje ročně pěti až sedmi miliard eur. To se ale vůbec nelíbí Bruselu.

Úřad evropského komisaře pro hospodářskou soutěž to vnímá jako porušení pravidel. A rozhodl se záležitost prověřit. Tisícům německých firem tak hrozí doplatky ve výši milionů eur, které by byly zpětnou nápravou nesrovnalostí.

"Prověřujeme, zda se v tomto případě nejedná o nepovolenou státní pomoc," řekl mluvčí eurokomisaře Joaquína Almunii.

Systém navíc znevýhodňuje německé domácnosti, které tak zaplatí veškeré nedoplatky. Dokonce i německé ministerstvo hospodářství připouští, že úlevy využívají i golfové kluby nebo diskontní řetězce, pro které úlevy rozhodně nebyly zamýšleny. Německá kancléřka Angela Merkelová přesto nechce o změně ani slyšet. Během nedávné návštěvy chemického koncernu Bayer ubezpečila, že za zachování výjimky bude v Bruselu bojovat.

Rozladěným průmyslníkům to ale nestačí. "Ceny energií nám vzrostly za poslední dekádu o 270 procent," stěžuje si Ingo Nawrath. Chce proto od německých politiků jasnější vizi, jak se budou ceny energií dále vyvíjet.

Konec jádra

2022

nejpozdějí do tohoto roku chtějí Němci uzavřít všechny jaderné elektrárny. Podíl obnovitelných zdrojů se zvýší do roku 2020 na 35 procent ze současných 25, do roku 2050 se zvýší až na 80 procent.

Drahá elektřina

5,3 centu,

tedy asi 1,40 Kč, činí v Německu letos ekologická přirážka, tzn. rozdíl mezi předem nasmlouvanou výkupní cenou elektřiny a její skutečnou cenou na trhu.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů