Sobota, 20. dubna 2024

Ministerstvo prosazuje strop u příspěvku na obnovitelné zdroje

Ministerstvo prosazuje strop u příspěvku na obnovitelné zdroje

Odběratelé elektřiny by na podporu obnovitelných zdrojů neměli od příštího roku platit víc než 529 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu. Prosazuje to ministerstvo průmyslu a obchodu v návrhu zákona, o kterém by měl podle mluvčího vlády Jana Hrubeše dnes na mimořádném zasedání jednat kabinet premiéra Jiřího Rusnoka. Poplatky na podporu OZE zahrnuté v ceně elektřiny v posledních letech rychle rostly - v roce 2009 to bylo 52 korun a letos činí už 583 korun za MWh.

Podle ministerstva ohrožuje podpora obnovitelných zdrojů konkurenceschopnost českých podniků.

Kromě poplatku obsaženého v ceně elektřiny se vyplácí část podpory obnovitelných zdrojů také ze státního rozpočtu. V letošním roce jde o 11,7 miliardy korun. Celková výše podpory zelené elektřiny tak činí 44,4 miliardy korun. Návrh zákona počítá s tím, že po stanovení stropu pro příspěvek od spotřebitelů elektřiny by dodatečnou část podpory automaticky vyplácela vláda ze státního rozpočtu.

O nutnosti stanovit strop pro příspěvek hovořil už v květnu expremiér Petr Nečas. Jeho konkrétní výši ale tehdy neuvedl. I on počítal s tím, že by částku nad stanovený strop měla platit vláda ze státního rozpočtu.

Současný návrh zákona zároveň počítá se zastavením podpory pro nově připojované obnovitelné zdroje. Od 1. ledna 2014 by už neměly nárok na provozní podporu žádné nově připojené fotovoltaické elektrárny ani zařízení vyrábějící elektřinu z biometanu.

U projektů, kde trvá příprava delší dobu, například u vodních nebo větrných elektráren, by se podpora měla zastavit až k 1. lednu 2016. V návrhu zákona je to zdůvodněno tím, že je nutné zabránit zmaření již vynaložených investic do takových zdrojů.

S délkou přechodného období pro větrné a vodní elektrárny ale nesouhlasí Energetický regulační úřad. "S tím, že by mělo být přechodné období dva roky, regulátor nesouhlasí. Regulátor požaduje maximálně jeden rok," řekla jeho předsedkyně Alena Vitásková. Na delším přechodném období podle ní trvají ministerstvo financí a ministerstvo zemědělství.

V případě schválení zákona by se celková částka odváděná na podporu obnovitelných zdrojů nadále meziročně zvyšovala již jen o dvě procenta, jak stanovuje nyní platný zákon. Nově připojené zdroje by už na zvýšení vyplácené podpory netlačily. Ministerstvo rovněž navrhuje, aby Poslanecká sněmovna schválila zákon už v prvním čtení. Podle úřadu je to třeba k tomu, aby se platnost všech opatření o rok neodložila.

Návrh zákona by neměl vliv na vyplácení podpory těm zařízením, která již elektřinu z obnovitelných zdrojů vyrábějí. Nezasáhne ani ty zdroje, které jejich majitelé připojí k síti do konce letošního roku. Například výrobci elektřiny z bioplynu tak už dříve uvedli, že se většina z nich snaží urychleně dokončit rozestavěné projekty, aby na podporu ještě dosáhli.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů