Pátek, 26. dubna 2024

Jak může nová vláda efektivně využít evropské fondy?

Jak může nová vláda efektivně využít evropské fondy?

Současná vláda, nezávisle na délce svého mandátu, musí pokročit s přípravou čerpání evropských fondů po roce 2014. Šance pro budovy připomíná, že na úspory energie v budovách lze efektivně využít 75 miliard korun. Tyto prostředky pomohou ekonomice, malému a střednímu podnikání a dostanou se rovnou ke konkrétním institucím a lidem. Nehrozí tedy, že skončí v pochybných projektech.

Investice do úspor v budovách v rámci Operačního programu Životní prostředí patřily mezi nejúspěšnější již ve stávajícím období. Původní alokace se několikrát navyšovala a nakonec se jen na renovace veřejných budov (celkem 3 500 objektů) vyčerpalo 14 miliard korun. Na řadu žadatelů z řad škol, nemocnic či úřadů se přesto nedostalo.Šance pro budovy proto po vládě požaduje, aby tuto oblast považovala za svou prioritu a zajistila pro ni v operačních programech kvalitní podmínky, jednoduchou administrativu a dostatečnou alokaci.

Nyní by se vláda měla zaměřit na následující kroky:

. Zajistit podporu úspor energie z evropských fondů pro veřejné budovy, ale také pro bytové domy. Jejich podporu nové návrhy evropských Nařízení umožňují, ba dokonce podporují. Podpora renovací veřejných budov pak pomůže Česku s implementací směrnice o energetické účinnosti[1].

. Zajistit podporu také novostavbám ve vysokém energetickém standardu, což Česku pomůže splnit požadavky směrnice o energetické náročnosti budov.

. Zajistit přehlednou strukturu operačních programů, které budou podporu úsporám energie v budovách obsahovat. Pokud těchto programů bude více, podmínky a způsob administrace by měly být stejné[2].

. Zajistit dostatečné financování. Na programy podporující úspory energie v budovách lze v sedmiletém programovém období efektivně vynaložit 75 miliard korun.

. Nepodpořit návrh bývalého ministra Kuby předložený poslanci ODS Dědičem a Bauerem, který by umožnil náhradu průkazů energetické náročnosti budov fakturami za energie. Průkazy jsou závaznou předběžnou podmínkou (tzv. ex-ante kondicionalitou) pro čerpání evropských peněz pro oblast energetické účinnosti.

. Vláda musí zajistit dočerpání prostředků ze stávajících operačních programůa podpořit přesun nevyčerpaných peněz v Operačním programu Životní prostředí na podporu úspor energie ve veřejných budovách, jako jsou školy, školky, nemocnice nebo třeba obecní úřady. Je třeba spěchat, programové období končí již v tomto roce. Nevyčerpaných téměř 9 miliard korun lze efektivně a rychle proinvestovat již v příští stavební sezóně.

Programy na podporu úspor energie v budovách patří mezi chytré investice. Nejen že se státu vrátí na daňových výnosech, sociálním pojištění a nevyplacených dávkách v nezaměstnanosti, ale díky vysokému podílu domácí práce a výrobků silně podpoří ekonomický růst[3].

Stabilní podpora ze strany státu je také důležitá pro předvídatelnost podnikatelského prostředí ve stavebnictví i strategické plánování investic.

Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, aliance podporující energeticky úsporné stavebnictví, říká:

"Podpora energetických úspor v budovách patřila v tomto programovém období k nejúspěšněji čerpaným prostředkům z evropských fondů. Renovacemi prošla řada škol, nemocnic nebo obecních úřadů. Ne na všechny se ale dostalo. Vláda by měla proto zajistit dostatek prostředků na renovaci veřejných budov i v následujících letech a plně využít nové možnosti zafinancovat z evropských fondů i energeticky úsporné renovace bytových domů."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů