Čtvrtek, 28. března 2024

Čína během pěti let investuje 5,5 bilionu Kč do lepšího ovzduší

Čína během pěti let investuje 5,5 bilionu Kč do lepšího ovzduší

Čína hodlá během následujících pěti let investovat 1,7 bilionu jüanů (asi 5,54 bilionu korun) do boje proti znečištění ovzduší. Toto rozhodnutí, o němž dnes informoval místní tisk, přichází v době, kdy nedýchatelný vzduch vyvolává čím dál tím hlasitější protesty a nespokojenost obyvatel, napsala agentura Reuters.

Peníze půjdou především do oblastí, kde je znečištění ovzduší nejhorší a kde je nejvyšší výskyt drobných prachových mikročástic. Ty se mohou usazovat v plicích a způsobovat dýchací problémy a další nemoci.

Plán konkrétně zmiňuje severní Čínu, a především hlavní město Peking, provincie Tchien-ťin a Che-pej, kde je situace obzvláště vážná. Vláda chce v těchto oblastech snížit emise látek znečišťujících ovzduší o 25 procent do roku 2017 v porovnání s rokem 2012.

Smog, který letos v lednu zahltil města na severu Číny, kde mnohdy nebyla viditelnost větší než několik desítek metrů, zvedl všeobecný hněv veřejnosti. Stejný poprask pak vyvolalo v březnu objevení několika tisíc rozkládajících se prasečích mršin v řece, která vodou zásobuje Šanghaj.

Sociální nepokoje kvůli ekologickým problémům jsou v Číně čím dál tím častější, což zneklidňuje místní úřady, které se bojí, aby nepřerostly do celonárodních protestů. Vláda se proto snaží veřejnost ujistit, že dělá, co je v jejích silách a soudy mimo jiné dostaly pravomoc vynášet v nejvážnějších případech spojených se znečišťováním ovzduší až tresty smrti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů