Úterý, 23. dubna 2024

Vyčistit okolí havarované jaderné elektrárny Fukušima bude dražší

Vyčistit okolí havarované jaderné elektrárny Fukušima bude dražší

Dekontaminace a vyčištění okolí japonské jaderné elektrárny Fukušima, kterou před dvěma lety po zemětřesení poškodilo cunami, bude stát mnohem více, než se původně předpokládalo. Odborníci podle agentury AFP nyní odhadují, že náklady by mohly vzrůst až na 5,8 bilionu jenů (přes 1,1 bilionu korun). Mezitím byl dnes nad jedním z reaktorů zaznamenán další únik páry.

Podle odborné zprávy vypracované státním ústavem věd a průmyslových technologií a zveřejněné v úterý vyčištění a dekontaminace bude stát pětkrát víc, než uváděly původní odhady a než kolik vláda na tento účel vyčlenila. "Doufáme, že tato zpráva pomůže při vypracování plánů na dekontaminaci lesů a zemědělských oblastí a zároveň pomůže k návratu obyvatel domů," uvedl ústav.

Výše možných nákladů vypočítaných ústavem se různí podle možných scénářů dalšího postupu. Jeden z nich předpokládá odvoz a skladování kontaminované půdy ze zemědělských oblastí, jiný se například zabývá hypotézou prostého zaorání půdy v kontaminovaných oblastech.

Náklady nutné na vypořádání se s důsledky zmíněné jaderné katastrofy ve Fukušimě by ale mohly růst dál. Z elektrárny totiž v poslední době přicházejí zprávy o pokračujících únicích radioaktivity. V pondělí společnost Tokyo Electric Power (Tepco), která elektrárnu provozuje, přiznala, že do moře vytekla kontaminovaná voda. Přitom již minulý týden oznámila, že ze třetího reaktoru uniká pára. O dalším, dnešním a v řadě třetím úniku páry informovala na rozdíl od dřívějších případů bez meškání.

Tepco tvrdí, že prováděná měření neodhalila žádné zvýšení radiace. Původ páry ale zatím nebyl zjištěn, podle jednoho z předpokladů prý jde o vypařování nahromaděné srážkové vlhkosti.


Fukušima byla poškozena při mohutném zemětřesení a následné vlně cunami 11. března 2011. Kvůli úniku radioaktivity byly z okolí elektrárny evakuovány desetitisíce lidí. Technici elektrárnu stabilizovali, plně odstranit následky katastrofy však podle expertů potrvá ještě roky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů