Pátek, 26. dubna 2024

Úklid domácnosti: za pár korun a bez chemie

Detergenty, látky, které pomáhají při odstraňování skvrn a mastnoty, najdeme snad v každé domácnosti. Jen stěží si bez nich dokážeme představit svůj každodenní život.

Úklid domácnosti: za pár korun a bez chemie

Čisticí prostředky mohou být částečně biologicky odbouratelné, ale mnohé z nich obsahují látky, které se odbourávají obtížně, například sloučeniny fosforu.

Nikde není psáno, že je vždy nutné používat tyto relativně drahé a mnohdy pro životní prostředí nešetrné látky. Dnes jsme zvyklí při sebemenším problému zajít do obchodu a vybrat si z nepřeberného množství preparátů. Nicméně toto řešení je sice rychlé, ale mnohdy si můžeme se vzniklou situací poradit po vzoru našich babiček.

Stačí zužitkovat to, co má většina z nás doma, bez zbytečného utrácení peněz a zatěžování životního prostředí.

Skvělým pomocníkem je citrón. Díky svým bělicím účinkům nám pomůže zbavit se například tmavých skvrn v hrnku od čaje. Tyto skvrny můžeme polít citrónovou šťávou, nebo po nich "přejedeme" rozkrojenou polovinou citrónu, ze které jsme právě vymačkali šťávu, a chystáme se ji vyhodit. Na skvrny od kávy a čaje lze použít i obyčejnou sůl nebo kypřicí prášek do pečiva, který smícháme s horkou vodou a necháme v hrnku působit 1-2 hodiny. Po vylití důkladně opláchneme.

Prášek do pečiva je vhodný i k čištění koberců. Doporučuje se vysypat ho na koberec a nechat působit ideálně přes noc, ráno vysát. Koberec můžeme rovněž vyčistit zelím, které předem přes cedník zbavíme láku. Zelí pak rovnoměrně rozprostřeme. Po pár hodinách, během nichž do sebe vstřebá nečistoty, ho zameteme. Pokud doma zrovna nemáme zelí, sáhneme po jedlé sodě - ta působí především na mastné skvrny. Pro oživení vybledlé barvy je nejlepší použít naředěný ocet - do něj namočíme hadřík a tím koberec přetřeme.

ekozbožíOcet i jedlá soda jsou velmi univerzální pomocníci, poradí si například i s odstraněním zápachu z bot. Zápach je nejčastěji způsobený bakteriemi a kvasinkami. Jedlá soda zbaví obuv nejen zápachu, ale i vlhkosti. Optimální je nasypat polovinu sáčku do každé boty a nechat působit přes noc, ráno vyklepat a v případě uzavřené obuvi zbytky sody ze špičky vysát. Ocet nejenže odstraňuje zápach, ale i spolehlivě hubí zmíněné bakterie a kvasinky. Stačí ho opět naředit a vlhkým hadrem boty zevnitř důkladně vytřít. Při potírání dáváme pozor, abychom nepoškodili vnější stranu boty. Nezapomeneme je nechat vyschnout.

Octem nepohrdneme ani tehdy, vadí-li nám zápach z potravin v lednici nebo v místnosti, kde se drží dým z cigaret. Do lednice nebo zakouřené místnosti položíme misku octem a je po problému. Efekt můžeme ještě umocnit tím, že do misky vložíme mycí houbičku.

Do zatuchlé nebo zakouřené místnosti můžeme dát namísto drahých osvěžovačů vzduchu froté ručníky, které těsně před rozvěšením namočíme ve studené vodě a následně důkladně vyždímáme. Tkanina do sebe nepříjemné pachy absorbuje.

Napadlo Vás, že i staré vyřazené silonky mohou být při úklidu velmi užitečné? Lze jimi přetřít zrcadlo, čímž ho zbavíme nehezkých otisků a dodáme mu vysoký lesk. Pokud se nám doma kupí staré noviny a nevíme, co s nimi, zmuchláme je a opět máme v ruce pomůcku, která nám k přeleštění zrcadel skvěle poslouží. Předtím ale zrcadlo opláchneme, stejně tak i v případě, že použijeme již zmíněné silonové punčochy.

Tento článek vznikl v rámci projektu Ekoporadny Praha za podpory Hlavního města Prahy. Samozřejmě se do něj nevešly všechny tipy přírodní pomocníky v domácnosti. Pokud máte zájem o další tipy nebo konkrétní rady, napište na e-mail poradna@ekocentrumkoniklec.cz. Autorkou článku je Barbora Martínková, spolupracovnice Ekoporadny Praha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů