Pátek, 19. dubna 2024

Hurá na Baťův kanál a za koni do Napajedel

Hurá na Baťův kanál a za koni do Napajedel

Pobyt blízko vody nebo přímo na vodě má své nenapodobitelné kouzlo. Pokud chcete strávit dovolenou, víkend nebo třeba jen několik hodin na lodi, nemusíte hned vyrážet do Holandska nebo Francie, které jsou plavbami po vodních cestách proslulé. Podobnou příležitost už totiž máte i u nás, a to na moravském Baťově kanálu, zvaném Baťák.

Co se nabízí

Záleží na vás, čemu dáte přednost, a především kolik času můžete plavbě věnovat. K dispozici jsou kánoe, motorové čluny, ale i obytné motorové lodě, na nichž můžete strávit jedinečný víkend nebo týdenní dovolenou. Pokud máte v úmyslu vyjet si jen na hodinku či dvě a nemuset se zabývat řízením lodě, není nic jednoduššího než nasednout na palubu naší velké vyhlídkové lodě Ámos a nechat se pohodlně provézt těmi nejkrásnějšími místy Baťova kanálu. Meandry řeky Moravy zase nejlépe prozkoumáte při pádlování na kánoích. Jsou stabilní a snadno ovladatelné, takže se hodí i pro začátečníky. Kapitánský průkaz nebo jiné odborné zkoušky nebudete potřebovat ani v případě, že se rozhodnete strávit několik dní plavbou na obytné motorové lodi. Její řízení je totiž natolik snadné, že ho po krátkém zaškolení zvládne téměř každý...

Poprvé kapitánem

Nutno podotknout, že především pro kluky všeho věku je řízení obytné motorové lodě velkou zábavou a dobrodružstvím. Něžnější polovičky se zase při plavbě mohou opalovat a užívat si vzácných chvilek pohody a klidu, protože děti se na lodi skvěle zabaví.

Také příroda je z paluby jaksi bližší a působivější - řeka Morava se kroutí sem a tam lužními a borovými lesy, protéká přírodní rezervací Strážnické Pomoraví a z bezprostřední blízkosti tak můžete spatřit kolonie čápů, volavky a při troše štěstí i ondatry nebo bobry. Z vody uvidíte vzdálená centra historických měst i pozůstatky tzv. "baťových" domků z červených cihel. A co teprve koupání, třeba až doplujete k jezerům v Ostrožské Nové Vsi... Děti budou nadšené a vy taky. Proto vzhůru na Baťův kanál!

Baťův kanál neboli Průplav Otrokovice-Rohatec je historická vodní cesta vybudovaná v letech 1935-1938 v délce 52 km, která spojovala Otrokovice s Rohatcem. Částečně vede po řece Moravě, jinak uměle vyhloubenými kanály s řadou pohyblivých jezů, plavebními komorami (14) a dalšími vodními stavbami. Na trase je celkem 23 mostů. Pod mosty byly vybudovány podchody (ochozy s okovaným sníženým zábradlím, přes které se táhla lana ke člunům).

Hlavním po vodě dopravovaným materiálem byl lignit z Ratíškovických dolů, které vlastnila firma Baťa. Lignit se dopravoval do Otrokovic, kde byl spalován pod kotli tepelné elektrárny, která zásobovala kožedělný závod teplem a elektřinou.

Na trase byla řada unikátních technických zařízení, např. výklopník uhlí mezi Rohatcem a Sudoměřicemi, lanovka pro přetahování člunů přes Moravu ve Vnorovech apod. U každé plavební komory byl postaven typický "baťovský" domek pro obsluhu. Pozůstatky těchto památek, z nichž část je nyní rekonstruována, umožňují poznat technický um našich předků.

V dnešní době je téměř celá vodní cesta v délce 52 km opravena, zprovozněno 13 plavebních komor a umožněna tak jak pravidelná, tak i turistická vodní doprava mezi Otrokovicemi a Petrovem, případně Skalicí (Slovensko). Turisté mohou využívat 8 přístavů a 16 přístavišť. Díky stavbě slovenského přístavu Skalica se stal Baťův kanál mezinárodní vodní cestou. V úpravách vodní cesty bude pokračováno s cílem dovést ji až do Hodonína a Kroměříže (tzv. Hanácké Athény).

Cestou můžete navštívit mnoho zajímavých památek. Zvláště doporučujeme např. zastávku v historickém městečku Napajedla a návštěvu zdejšího nově opraveného zámku a s věhlasným hřebčínem, vynikající restaurací, parkem a golfovým hřištěm. V současné době je zde možno navštívit i výstavu věnovanou rodu řecko-levantskému rodu Baltazzi, jež zde žil a pozvedl na světovou úroveň zdejší chov koní. Blíže na: http://www.zameknapajedla.cz/

S využitím říčních úseků Baťova kanálu, které odpovídají svými parametry provozu větších lodí, se počítá při výstavbě vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe. Provoz na Baťově kanálu by zůstal zachován a díky vodnímu koridoru D-O-L bude napojen na síť evropských vodních cest.

ZDROJ: www.bataknalodi.cz, upraveno Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů