Úterý, 16. dubna 2024

Zahraniční dobrovolníci přijedou pomáhat s ochranou přírody

Zahraniční dobrovolníci přijedou pomáhat s ochranou přírody

Do Karlovarského kraje se ve dnech 29. července až 10. srpna sjedou mladí dobrovolníci ze zemí střední Evropy a Balkánu, aby zde společnými silami přispěli k rozvoji místního přírodního i kulturního bohatství. Mezinárodní dobrovolnický projekt, tzv. workcamp pořádá INEX - Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA) a zároveň je součástí projektu Learn, Volunteer, Share pod záštitou organizace SEEYN za podpory Visegradského fondu.

Bečov, 23. července 2013 - Třináct mladých lidí, kteří se rozhodli dva týdny svých prázdnin věnovat dobrovolné práci v Česku, bude pomáhat s nejrůznějšími činnostmi směřujícími k ochraně přírodních i kulturních krás mikroregionu Slavkovský les, například čištěním rybníku, sázením stromků, prací v Bečovské botanické botanické zahradě, úpravou minerálních pra,emů nebo úklidem kulturních památek. Dobrovolníci se zapojí do práce hned v několika vesnicích či malých městech v okolí, například v Bečově nad Teplou, Teplé, MNichově, Ovesných Kladrubech nebo Krásném údolí.

"Workcamp však nebude jen o práci. Ve volném čase bude skupinka dobrovolníků poznávat zdejší region. Chceme jim ukázat co nejvíce z místních pamětihodností a zajímavostí," uvedla jedna z vedoucích projektu Lenka Křičková. Dostatek času budou mít dobrovolníci i na to, aby se vzájemně poznávali. Smyslem dobrovolnického projektu totiž není jen práce, důležité je také setkávání různých kultur a to, že dobrovolníci z ciziny poznají Českou republiku z jiné než turistické perspektivy.

INEX-SDA, pod jehož záštitou budou dobrovolníci na místě pomáhat, je neziskovou organizací, která se dobrovolnictvím zabývá již od roku 1991. INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na krátkodobé i dlouhodobé projekty u nás, a stejně tak umožňuje českým dobrovolníkům vyjet za dobrovolnictvím do zahraničí. Cílem projektů v České republice je podpora venkova, pomoc místním komunitám, řešení ekologických problémů nebo pomoc při rekonstrukci historických objektů.

Kontakty:
Lenka Křičková, Simona Mikitová (vedoucí projektu za INEX-SDA)
Email: krickova.lenka@gmail.com, simona.mikitova@gmail.com
Tel.: 608 179 464, 774 269 313
www.inexsda.cz

Ing. Jiří Šindelář (koordinátor na území mikroregionu)
Email: zocsopberkut@seznam.cz
Tel.: 736 642 792

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů