Jídlo z blízka chutná jinak. Jako jídlo.
Kouzlo místních lahůdek i jejich cestu "z vidlí až na vidličku" odhalil návštěvníkům již třetí ročník letního gastronomického festivalu Jídlo z blízka.
Od 8. do 31. července si mohou hosté v 18 brněnských restauracích užívat degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů - např. maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a rajčata ze Znojemska.
Mohou se osobně seznámit se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates či poznat šéfkuchaře vařící "nešizenou" kuchyni. V nabídce je také možnost vyzkoušet si tradiční kulinářská řemesla, naučit se klasické recepty a na degustačních večerech okusit moravská vína.
Festival Jídlo z blízka představuje jednu z největších gastronomických událostí na jižní Moravě. "Je založen na konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin s rozkrytím jejich původu v jídelním lístku. Poskytuje tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům," uvedla Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které festival organizuje a prosazuje návrat místních surovin a tradic "pomalého jídla".
Popularita festivalu každým rokem roste, v roce 2011 začínal v šesti restauracích, vloni se zapojilo již 13 podniků, letos zmíněných 18. V praktických dílnách pozvaní farmáři, vinaři, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si je vyzkoušet. Tematické degustační akce s jídlem a vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli. "Akce doprovodného programu vloni navštívilo více než šest set," dodává Frgalová.
Přehled zapojených restaurací, program a rezervační systém festivalu najdou zájemci na webu www.jidlozblizka.cz .
ZDROJ: www.brno.cz