Pátek, 26. dubna 2024

UPS OZNÁMILA SNÍŽENÍ CELKOVÝCH EMISÍ SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ

Pro rok 2017 byl nastaven cíl 1,6 miliardy kilometrů na alternativní paliva...

UPS OZNÁMILA SNÍŽENÍ CELKOVÝCH EMISÍ SKLENÍKOVÝCH PLYNŮ

Společnost UPS (NYSE: UPS) ve své nedávno zveřejněné výroční Zprávě o udržitelnosti oznámila, že se jí podařilo snížit celkové emise skleníkových plynů i přes nárůst celkového počtu přepravených zásilek v roce 2012. Úspěchy v oblasti životního prostředí zahrnovaly úspory pohonných hmot a leteckého paliva, posílení investic do vozidel na alternativní paliva a přepracování tras, které zkrátily pozemní doručení přibližně o 19,5 milionů kilometrů.

"UPS také nastavila nový cíl týkající se alternativních paliv," uvedl David Abney, Chief Operating Officer UPS. "Do roku 2017 chce společnost prostřednictvím vozidel na alternativní paliva či vozidel vybavených pokročilými technologiemi dosáhnout miliardy najetých mil (1,6 miliardy kilometrů), což představuje více než dvojnásobek původních 400 milionů mil."

Již druhý rok po sobě UPS dosáhla vynikajícího hodnocení za transparentní vykazování: ve Zprávě o udržitelnosti, která splňuje požadavky pro získání ocenění A+ mezinárodní iniciativy Global Reporting Initiative (GRI) i záruky třetí strany, Deloitte & Touche LLP, týkající se zprávy a dat o produkci skleníkových plynů. Hodnocení A+ přitom získá méně než 20 procent všech zpráv o udržitelném rozvoji registrovaných GRI.

"Vedoucí pozice v této oblasti je výkladní skříní inovativních technologií, nárůstu celosvětové provozní efektivity a také nezpochybnitelné kvality našich dat," uvedl Scott Wicker, ředitel pro řízení rozvoje UPS. "Téma zprávy More of What Matters podtrhuje cíl společnosti zaměřený na co největší měřitelný pozitivní dopad realizovaný prostřednictvím udržitelných postupů a logistické odbornosti."

Mezi úspěchy zahrnuté ve zprávě 2012 patří:

. Snížení celkového množství globálních emisí skleníkových plynů společnosti a nakoupené energie o 2,1 procenta v porovnání s rokem 2011.

. Rychlé rozšíření distribučních prostor UPS zaměřených na zdravotní péči na zhruba 595 tisíc metrů čtverečních.

. Globální iniciativa Global Forestry Initiative, která si klade za cíl do konce roku 2013 zasadit více než milion stromů.

. Humanitárních pomoc ve 35 zemích spojená s materiální podporou ve výši 2,6 milionů USD.

. Charitativní příspěvky a dary ve výši 97,5 milionu USD, což představuje nárůst ze 4 milionů USD od roku 2011.

. Celkem 1,8 milionu dobrovolnických hodin, kterými přispěli zaměstnanci UPS, jejich rodiny a přátelé a které představují nový rekord.

Za zaznamenání rovněž stojí společnost UPS Airlines, která v roce 2012 generovala 57 procent uhlíkové stopy společnosti UPS a která snížila spotřebu paliva a produkci uhlíku. Objem zásilek přepravených letecky vzrostl meziročně o 4,8 procenta, zatímco spotřeba paliva klesla o 1,3 procenta.

Jedním ze základních kamenů environmentální strategie společnosti UPS je podpora rozvoje a využívání alternativních paliv se sníženým množstvím emisí. Dopravní prostředky představují přibližně 35 procent uhlíkové stopy UPS. Společnost urychluje testování, nákup a zavádění vozidel nové generace. V rozmezí let 2000 a 2012 vozidla na alternativní paliva nebo vybavená pokročilými technologiemi najela 475 milionu kilometrů. Celkových 1,6 miliardy kilometrů je ambiciózní nový cíl stanovený pro rok 2017. V roce 2012 tato rostoucí flotila vykázala 78 milionu kilometrů, což představuje 43procentní nárůst oproti roku 2011.

UPS na začátku tohoto roku oznámila plán v příštích dvou letech zvětšit základnu o téměř 1000 tahačů na zkapalněný zemní plyn (LNG) a rozšířit tak svou současnou flotilu 2700 vozidel na alternativní paliva či vybavených vyspělými technologiemi. Flotila v současné době zahrnuje elektromobily, hybridní vozy, hydraulické hybridy, vozidla na zemní plyn (LNG, stlačený zemní plyn), propan, bioplyn a lehká úsporná vozidla z kompozitních materiálů.

Nová Zpráva o udržitelnosti také uvádí údaje o snížení emisí skleníkových plynů, úsporách paliva a kilometrů díky inovativnímu využití technologií. Například telematická data, zprostředkované prostřednictvím čidel umístěných ve vozidle, pomohla UPS v loňském roce eliminovat více než 206 milionů minut volnoběžného chodu motoru, což ušetřilo více než 5,5 milionů litrů paliva. Technologie k naplánování trasy doručování zásilek zvýšily počet zastávek na kilometr, což ušetřilo přibližně 20 milionů kilometrů jízdy, tedy přibližně 5 milionů litrů paliva.

Údaje o iniciativě UPS zaměřené na snižování emisí skleníkových plynů, jakož i všechny projekty společnosti zaměřené na udržitelnost, jsou součástí zprávy zveřejněné na www.ups.com/sustainability.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů