Pátek, 29. března 2024

BMW představí svůj první plně elektrický automobil

BMW představí svůj první plně elektrický automobil

Německá automobilka BMW dnes v Londýně, New Yorku a Pekingu představí svůj první plně elektrický vůz. Automobil typu hatchback s názvem i3 je prvním výsledkem investičního programu v sumě 2,7 miliardy dolarů (asi 53 miliard Kč).

Globální předváděcí akce má zdůraznit, že to BMW se vstupem do elektrického pohonu myslí vážně. Mnichovský výrobce luxusních vozů navzdory nepříznivému trendu doufá, že probudí poptávku po dražších elektrických modelech v době, kdy řada jiných automobilek naráží v tomto segmentu na překážky a své plány elektrických vozů ruší nebo omezuje.

Hlavní překážkou pro rozvoj elektromobilů, které jsou závislé na nabíjení ze sítě, jsou zákazníci. Ty odrazuje jejich vysoká cena spolu s nízkou dojezdovou vzdáleností v kombinaci s nutností dlouhého dobíjení baterií. Vůz i3 se má prodávat od 34.950 eur (905.000 Kč), což je asi 20 procent nad úrovní základní verze nejprodávanějšího BMW řady 3.

Zřejmě nejsilnější motivací BMW ke vstupu na pole elektrického pohonu je podle agentury Reuters nadšení německé vlády z nízkoemisní dopravy. Kancléřka Angela Merkelová vytyčila cíl dostat na německé silnice do konce desetiletí milion elektrických vozů. Další pobídkou je zpřísňování emisních limitů v EU a v USA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů