Pátek, 19. dubna 2024

FSC ČR připravilo počítačovou hru Lesária o šetrném lesním hospodaření

FSC ČR připravilo počítačovou hru Lesária o šetrném lesním hospodaření

Nezisková organizace FSC ČR spustila pro širokou veřejnost strategickou počítačovou hru Lesária, která simuluje práci správce lesa a umožní tak hráčům vyzkoušet a ověřit si znalosti správného lesního hospodaření podle pravidel FSC.

Počítačová hra Lesária je první podobnou strategickou hrou v českém prostředí. Jejím cílem je ale kromě pobavení také hravou a nenásilnou formou vzdělat hráče v oblasti šetrného a přírodě blízkého lesního hospodaření. Díky interaktivnímu způsobu hraní a možnosti opakování mohou hráči prohlubovat své znalosti správce lesa. Úspěšnost hráče se počítá podle toho, jak naplňuje základní pilíře FSC hospodaření - ekologický, ekonomický a sociální.

Hráči tedy plní jednotlivé úkoly nejen v oblasti ochrany lesa, kdy musí předcházet např. rozšíření škůdců v lese, dbát na správnou druhovou skladbu lesa či se vyrovnat s různými přírodními kalamitami. Ale také mají za úkol rozvíjet les jako místo odpočinku pro člověka a dbát na ekonomickou stránku hospodaření a těžby dřeva. Hru Lesária si mohou zájemci zahrát na nových webových stránkách www.poznejdrevo.cz, které informují právě o odpovědné spotřebě výrobků ze dřeva. Hráči si zde mohou ověřit své znalosti šetrného hospodaření s lesem a po dohrání hry porovnat v žebříčku svůj výkon s ostatními.

Počítačová hra je součástí právě probíhající spotřebitelské kampaně, která má zvýšit povědomí veřejnosti o výrobcích certifikovaných FSC(R) (Forest Stewardship Council(R)). Logo FSC na výrobku totiž zaručuje, že dřevo nebylo vytěženo nelegálně a pochází z lesů obhospodařovaných přírodě blízkým způsobem. Součástí kampaně jsou také interaktivní workshopy pro veřejnost a roadshows před hobbymarkety pro spotřebitele.

Kampaň a projekt jsou spolufinancovány z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. "Budeme rádi, když hra pomůže zvýšit znalost šetrného lesního hospodaření a vzbudí zájem veřejnosti o to, jak a kde vznikají dřevěné výrobky, které používá a kupuje," dodává manažer projektu Mgr. Martin Koubek, Ph.D.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů