Sobota, 27. dubna 2024

Ropné koncerny letos vydělávají méně. Krotí těžební ambice a více šetří

Ropné koncerny letos vydělávají méně. Krotí těžební ambice a více šetří

Nadnárodní ropné koncerny letos své akcionáře, navyklé z minulosti na "zlatý déšť", většinou zklamaly. Jejich čisté zisky za první pololetí zůstaly hluboko za očekáváním. Těžařům nehraje do noty cena ropy, která je nižší než loni. A také jim rostou náklady na průzkum a těžbu ve stále složitějších podmínkách. V některých zemích byznys komplikuje špatná bezpečnostní situace.

To je důvod, proč se některé společnosti letos vzdaly původních, velice ambiciózních těžebních plánů. Místo toho se soustřeďují na utahování nákladů. "Integrovaným ropným koncernům nastaly krušné časy. Nedaří se jim zvyšovat produkci, rafinerské marže se zhoršují a náklady jdou nahoru. To opravdu není dobrá kombinace," komentuje pro agenturu Reuters Brian Youngberg, analytik firmy Edward Jones z amerického St. Louis.

Cena ropy je letos níž než loni

Ropné společnosti připisují horší výsledky částečně tomu, že zlevnila ropa. Podle zprávy britské banky Barclays se barel severomořského Brentu během letošního prvního čtvrtletí prodával za průměrných 113 dolarů, aby během následujících tří měsíců zlevnil o rovných deset dolarů. Takový vývoj poznamenal i hospodaření amerického ExxonMobilu, největší veřejně obchodované ropné společnosti světa podle tržeb.

Jak včera sdělila centrála v texaském Irvingu, čistý zisk za letošní první pololetí meziročně klesl skoro o dvě pětiny na 16,7 miliardy dolarů. Firmě se tak nepodaří zopakovat rekord z loňského roku, kdy si přišla na téměř 45 miliard dolarů čistého.

Shell ztrácí stamiliony v Nigérii

Skoro o čtvrtinu klesl během letošního ledna až června čistý zisk společnosti Royal Dutch Shell, evropské ropné jedničce. Obzvlášť citelný byl propad za druhé čtvrtletí, kdy si akcionáři mohli k dobru připsat 2,4 miliardy dolarů ve srovnání se šesti miliardami za stejné loňské období.

"Je to podmíněno četnými faktory, včetně vyšších nákladů na těžbu, nepříznivých změn směnných kurzů i výrazného zhoršení bezpečnostní situace v Nigérii," uvádí šéf Shellu Peter Voser v tiskovém prohlášení.

Shellu i ostatním západním koncernům byznys v Nigérii komplikují nejen útoky protivládních rebelů na ropná pole v deltě řeky Niger, ale také množící se krádeže ropy. Výsledek Shellu za druhé čtvrtletí to zatížilo sumou 700 milionů dolarů.

Shell od roku 2010 prodal v Nigérii osm licencí na těžbu ropy celkem za 1,8 miliardy dolarů a zvažuje prodej dalších aktiv. "Problémy v Nigérii nemůžeme sami vyřešit. Neobejdeme se bez pomoci tamní vlády," podotýká Voser.

Krádeže ropy v Nigérii citelně poznamenaly také hospodaření italské Eni. "Nigérie nám dělá velké starosti. Zvažujeme změnu postoje k této zemi," vyjádřil se pro agenturu Reuters šéf koncernu Paolo Scaroni.

Shell dává také najevo, že se nebude vrhat do průzkumu a těžby břidlicového plynu v Británii. "Na tento účel jsme globálně vyčlenili šest miliard dolarů a tuto sumu nemíníme zvyšovat. Máme úspěšný byznys v Severní Americe a rýsují se velké příležitosti v Číně, Rusku i na Ukrajině," cituje londýnský list The Telegraph Simona Henryho, finančního ředitele Shellu.

BP se v Americe stále soudí

Nad britským koncernem BP stále jako přízrak visí tragická havárie těžební plošiny Deepwater Horizon, která na jaře roku 2010 explodovala a zahubila 11 lidí. Společnost byla následně nucena rozprodat aktiva za 34 miliard dolarů, aby vůbec mohla financovat odstraňování ekologických důsledků katastrofy, vyplácet odškodnění a vyrovnat se s pokutami.

Soudní tahanice v USA stále nekončí. Rostoucí náklady na právní služby BP přiměly k tomu, že zvýšila celkové odhadované náklady spojené s katastrofou o 200 milionů na 42,4 miliardy dolarů.

Totalu se podařilo zvýšit těžbu

Francouzský Total je mezi západními těžebními giganty jediný, který nejenže nezklamal, ale naopak příjemně investory překvapil. Evropské ropné trojce se letos podařilo mírně zvednout produkci uhlovodíkových paliv na průměrných 2,3 milionu barelů denně (v přepočtu na ropu).

Jde o vůbec první meziroční vzestup produkce Totalu od roku 2010. Příznivě se projevilo například obnovení těžby plynu na severomořském poli Elgin. Lepší bezpečnostní situace v Jemenu Totalu umožnila zvýšit výrobu zkapalněného plynu.

"Výsledky Totalu jsou lepší, než se čekalo. Důležité je, že dokázal zvýšit těžbu, což povzbudilo investory," komentuje pro agenturu Reuters Oswald Clint z londýnské společnosti Bernstein. Totalu by se ještě letos měla vyplatit "agresivnější těžební strategie". Začne vydělávat na první ropě z Kašaganského projektu v Kazachstánu a hodlá zvýšit produkci v problémové Nigérii.

Šéf Totalu Christophe de Margerie nedávno uvedl, že ropné koncerny budou muset v Evropě uzavřít blíže neurčený počet rafinerií. Důvodem je klesající spotřeba paliva (kvůli hospodářskému útlumu) i to, že "vyschly" exportní možnosti do USA. Samotný Total uzavřel v roce 2010 rafinerii v Dunkirku, načež se vládě zavázal, že ve Francii během následujících pěti let žádnou další rafinerii nezavře.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů