Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Slovensku hořelo na nelegální skládce 150.000 kubíků odpadu

Na Slovensku hořelo na nelegální skládce 150.000 kubíků odpadu

Několik desítek slovenských hasičů a dobrovolníků od brzkého rána bojovalo s požárem nelegální skládky na jihu země. V plamenech bylo podle serveru čas.sk 150.000 metrů krychlových odpadu. Hašení ale komplikoval nepřístupný terén. Skládka ale stále doutná a podle hasičů ještě dlouho bude, takže hasiči na místě zůstali, uvedl server aktuálne.sk.

Hořet začalo v obci Zlaté Klasy asi třicet kilometrů východně od Bratislavy okolo 03:00 SELČ. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Dunajské Stredy, Galanty, Sence a Trnavy, kterým se během dne podařilo dostat požár pod kontrolu.

Policie uzavřela silnici v blízkosti úložiště odpadu a rozhlasem vyzvala obyvatele, aby neotevírali okna a aby děti nevycházely z domů. Podle velitele zásahu Tibora Csandala v přilehlých vesnicích nehrozí nebezpečí kvůli dýmu v ovzduší.

Na místo se vydali také kontroloři chemické laboratoře z Nitry, kteří během dne prováděli průběžná měření nebezpečných látek v ovzduší. Žádný únik ale nezjistili.

Starosta Zlatých Klasů Otto Csicsay podle portálu TVNOVINY.sk dopoledne uvedl, že k evakuaci by úřady musely přistoupit, pokud by se obrátil vítr. Ten ale vanul příznivým směrem, takže kouř nesměřoval do obce.

Požár již začala kvůli ohrožení z nedbalosti vyšetřovat policie. Trnavská policejní mluvčí Mária Linkešová nevyloučila, že případ může být překvalifikován.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů