Čtvrtek, 25. dubna 2024

U Plzně začala stavba spalovny za dvě miliardy korun

U Plzně začala stavba spalovny za dvě miliardy korun

V Chotíkově u Plzně dnes začala stavba spalovny komunálního odpadu, kterou v areálu tamní skládky staví Plzní vlastněná firma Plzeňská teplárenská (PT). Spalovna za bezmála dvě miliardy korun zpracuje ročně na 95.000 tun odpadu. Teplo ze zařízení bude vyhřívat část Plzně. Spalovna, na jejíž stavbu by měla teplárna získat dotaci EU až kolem 450 milionů korun, má být hotová do konce roku 2015, řekl dnes při zahájení zemních prací ředitel PT Tomáš Drápela.

"Splnili jsme všechny požadované parametry, které byly nutné pro získání dotace. Nevidím jediný rozumný důvod, abychom tu dotaci nedostali," řekl Drápela. Do konce roku se vybuduje nová příjezdová cesta a betonové základy stavby. Dotčené obce i Plzeň stavbu už dříve schválily.

Proti spalovně, která má na další desítky let vyřešit problémy Plzně s komunálním odpadem, vystupovaly ekologické iniciativy. Referendum v Chotíkově v roce 2009 ale stavbu podpořilo. Odpůrci stavby napadli i vydané stavební povolení, už ale nabylo právní moci. Většina obyvatel Chotíkova se ale podle starosty Vítězslava Blažka na spalovnu těší. "Důvod je ten, že 20 let se tady ukládají miliony tun odpadu do země, což je do budoucna časovaná bomba, i když skládka je regulovaná, řízená. Očekávají se i pracovní příležitosti v nově vybudovaném zařízení," řekl ČTK Blažek.

Podle něj se situace v Chotíkově uklidnila a lidé už se spalovnou "umí žít". Obec navíc dostane od teplárny desítky milionů korun, které využije na svůj rozvoj. "Po nabytí stavebního povolení budeme v průběhu roku inkasovat 50 milionů korun a po náběhu zařízení do provozu pak fixní platbu deset milionů korun ročně plus nějaká procenta ze zpracovaného odpadu. Můj odhad je kolem 15 milionů korun ročně do rozpočtu obce," vyčíslil starosta. Obec například už letos začne stavět novou dvoutřídní mateřskou školku s rozpočtem kolem 15 milionů korun a čistírnu odpadních vod. Plánuje vybudovat dům s pečovatelskou službou a časem i nové společenské centrum.

S přípravou projektu spalovny se začalo v roce 2002, intenzivní práce začaly zhruba před pěti lety. Podle Drápely bude spalovna odpadu zatím jediným podobným zařízením v zemi, které se uchází o dotace EU. Unie chce, aby země bývalého východního bloku výrazně omezily skládkování.

Součástí stavby bude téměř sedmikilometrový horkovod ze spalovny do sídliště Lochotín za dalších 400 milionů korun, na něž už má také firma všechna povolení a šanci na získání další dotace.

Spalovna zpracuje ročně 95.000 tun odpadu a nahradí zhruba 75.000 tun hnědého uhlí spalovaného v teplárně. V Plzeňském kraji se ročně vyprodukují téměř dva miliony tun všech kategorií odpadu, včetně komunálního, uvádí se na stránkách spalovny. Necelých 14 procent všech odpadů nenajde využití a skončí na skládce. Ročně se tak na skládky uloží 240.000 tun odpadů. Komunálního odpadu vzniká ročně kolem 220.000 tun. Značná část se vytřídí a dále se využívá, zhruba 160.000 tun komunálních odpadů se nyní skládkuje.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů