Pátek, 29. března 2024

Vhodné okenní výplně dokáží šetřit peníze

Přemýšlet nad zbytečnými výdaji za energie bychom měli už ve chvíli, kdy se rozhodujeme, jaký typ oken, respektive izolačních skel, si pořídit.

Vhodné okenní výplně dokáží šetřit peníze

Určité typy totiž značně přispívají ke snížení spotřeby energie používané k vytápění domů či budov.

Na jeden čtvereční metr u nás dopadá každý rok průměrně 1000 kWh sluneční energie. Ta se k nám ale dostává nerovnoměrně. Od října do dubna, tedy v topné sezoně, která nedávno začala, je to pouze jedna třetina energie, zatímco ve zbylých pěti měsících (od května do září) jí přijmeme dvojnásobek. "Izolační skla ClimaGuard snižují tepelné ztráty až o 80 % v porovnání s dříve používaným jednoduchými skly. V zimním období zároveň umožňují významné energetické zisky ze slunce," říká Michal Hronský, marketingový manažer společnosti Guardian, která je předním světovým výrobcem plochého skla.

SKLO PRO VŠECHNY SVĚTOVÉ STRANY

Regulace energetické náročnosti domů se dostala do popředí pozornosti v době, kdy vláda rozhodovala o novele zákona, která zavádí označování budov energetickými štítky. Úprava vyplývá z implementace evropské směrnice. Novela zákona o hospodaření energií po vetu prezidenta Klause zamířila zpět do sněmovny a poslanci ji v září stvrdili. Pomoci má především kupujícím. Povinné certifikáty jim poslouží jako vodítko pro porovnání, u které budovy mohou na provozu ušetřit či nikoli.

"Majitelé domů se ale v současné chvíli bát nemusejí. Energetické štítky mají podle zákona od příštího roku zajistit stavitelé, vlastníci budov nebo společenství vlastníků na nových budovách, při jejich přestavbách i při prodeji bytů," zmiňuje Hronský.

Nové soukromé domy pak musí podmínky splnit postupně - v roce 2018 domy nad 1500 m2, v roce 2019 domy nad 350 m2 a v roce 2020 všechny ostatní. Podobné požadavky, byť o něco mírnější, platí i při větších rekonstrukcích. Nic však není zcela jednoznačné. V tuto chvíli nikdo neví co "téměř nulová spotřeba" znamená. To vyplyne až na základě podkladů z Evropské unie a vyhlášky z Ministerstva. Dle předběžných odhadů by se mohlo jednat o "pasivní standardy", kdy domy prakticky nepotřebují vytápění. Stavebníci zatím odhadují, že úsporné domy budou dražší o 10 - 15 %.

Nabídka společnosti Guardian umožňuje využít při koncipování energeticky efektivních domů optimální druh zasklení. "Použití různých typů skel dle světových stran může vést ke snížení spotřeby energie, a to jak k chlazení (v letních měsících), tak k vytápění, neboť zajistíme odpovídající tepelný režim a pohodu v každé části domu" dodává Hronský.

Severní strana je zpravidla vystavena nízkému množství slunečního tepla. V zimě, když slunce stojí níže, se severní strana také vyhýbá přímému slunečnímu záření, a proto místnosti situované k severu vyžadují více vytápění. Guardian pro severní strany domů vyvinul izolační skla ClimaGuard(R) nrG, která díky minimálním tepelným ztrátám nejen šetří energie, ale zajišťují i vynikající kvalitu vnitřního prostředí. Sklo je navíc vysoce prostupné světlem a má neutrální vzhled, takže bezchybně reprodukuje barvy. Díky výborné tepelné izolaci udrží stabilní teplotu například i v blízkosti okna a omezuje také kondenzaci vody na vnitřní tabuli izolačního skla.

Pro západní stranu domu znamená níže postavené slunce v zimě nadměrnou záři v odpoledních hodinách a pro pohodlný pobyt v místnosti je potřeba stínit (závěsy, žaluziemi...). Na západní stranu se tedy hodí sklo, které sluneční teplo ve dne reguluje, v noci dobře tepelně izoluje a díky vysoké propustnosti světla snižuje nároky na osvětlení. Takové požadavky splňuje sklo Guardian SunGuard High Selective SN 70/37 (první číselná hodnota v názvu výrobku před lomítkem udává světelnou propustnost v procentech a hodnota za lomítkem tzv. "solární faktor", tedy celkové množství tepelné složky slunečního záření, která projde zasklením do interiéru). Na východní stranu domu v zimě slunce nadměrně září v ranních hodinách. Stejně jako u západní strany se tedy doporučuje použít sklo Guardian SunGuard High Selective SN 70/37.

Přirozené denní světlo významně ovlivňuje i to, jak se cítí naše oči. Redukuje také potřebu umělého osvětlení během dne, a tím opět pomáhá snížit výdaje na elektrickou energii. Přímé sluneční světlo, které okny prochází do interiéru, však může ztěžovat výhled ven nebo naopak narušovat intimitu interiéru. S ohledem na tyto požadavky je nutné vybírat sklo s adekvátní průhledností.

INTELIGENTNÍ SKLO

Rostoucí ceny energií a poptávka po vyšším komfortu vedou u zákazníků ke zvýšenému zájmu o stínicí techniku určenou pro rezidenční nemovitosti. Na trhu komerčních nemovitostí se však nejrůznější stínicí technika používá již dlouho, neboť je dobře známo, že ochlazení prostředí o 1 °C je výrazně dražší než vyhřátí prostoru o 1 °C. Výrobce Guardian na tuto situaci reaguje třemi novými produkty v řadě ClimaGuard: ClimaGuard(R)Solar, ClimaGuard(R)EcoSun a Guardian Sun(R).

> ClimaGuard Solar slouží ke snížení spotřeby energie v moderních budovách. Jedná se o základní řešení, které navíc snižuje náklady na vytápění v zimním období. Sklo tohoto typu pomáhá snižovat množství energie potřebné ke klimatizaci za horkých dnů. ClimaGuard Solar je technicky vyspělý výrobek, jenž zaručuje vysokou světelnou propustnost, vynikající parametry tepelné izolace (koeficient prostupu tepla Ug = 1,0 W.m-2.K-1) a účinnou ochranu před slunečním zářením. Použití technologie ClimaGuard Solar v oknech umožňuje užít si přirozené sluneční světlo, a přispívá tak k obecnému pocitu pohodlí a pohody bez ohledu na venkovní teplotu. Technologie ClimaGuard Solar je ideální volbou pro stavební rekonstrukce i novou bytovou výstavbu s vysokými nároky na pohodlí, intenzitu přirozeného světla a hospodaření s energiemi. Pokovení ClimaGuard Solar dokáže rozlišit mezi různými vlnovými délkami slunečního záření: většina infračervených paprsků, které by jinak způsobovaly zahřívání interiéru budovy, se odrazí, zatímco přirozené sluneční světlo může prostupovat dovnitř prakticky bez omezení. V budovách bez klimatizace tak ClimaGuard Solar zlepšuje celkový pocit pohodlí, v klimatizovaných stavbách pak snižuje náklady na energie.

> ClimaGuard EcoSun nabízí dokonalou energetickou bilanci. ClimaGuard EcoSun je technicky vyspělé sklo, jenž zaručuje vysokou světelnou propustnost, vynikající tepelnou izolaci (koeficient prostupu tepla Ug = 1,0 W.m-2.K-1) a účinnou ochranu před slunečním zářením. Technologie ClimaGuard EcoSun je ideální volbou pro stavební rekonstrukce i novou bytovou výstavbu s vysokými nároky na pohodlí, intenzitu přirozeného světla a hospodaření s energiemi. Nízký koeficient prostupu tepla Ug přispívá k nižším nákladům na vytápění v chladných zimních dnech, udržuje příjemnou teplotu na povrchu vnitřního skla a tím zvyšuje míru pohodlí v interiéru. Sklo přispívá ke snižování emisí CO2, a tak přímo podporuje snahy o ochranu klimatu. Technologie splňuje i ty nejpřísnější ekologické normy.

> Guardian Sun přináší pohodlí a úspory energie po celý rok. V moderních budovách je zcela nezbytné snižovat spotřebu energií. Kromě snižování nákladů na vytápění v zimě musíme brát v úvahu i úspory elektřiny na klimatizaci v letních dnech. Sklo zaručuje vysokou světelnou propustnost, vynikající parametry tepelné izolace (koeficient prostupu tepla Ug = 1,0 W.m-2.K-1) a účinnou ochranu před slunečním zářením.

Díky minimálnímu prostupu tepla činí koeficient Ug u všech tří nových typů pouhých 1,0 W.m-2.K-1 v případě izolačního dvojskla, resp. až 0,5 W.m-2.K-1 u trojskla (plněného argonem, bez nutnosti používat drahý krypton).

Pokovení je ve všech případech aplikováno na sklo Guardian Float ExtraClear kvůli vyšší neutrálnosti a lepšímu podání barev. (Podrobnější informace přinesl Stavitel č. 3 přímo ze stánku na mnichovském BAU.)

PRO ZELENÉ BUDOVY

Koncept zelených budov je trendem už několik desetiletí a je stále na vzestupu. Takovéto budovy jsou ohleduplné k životnímu prostředí po celou dobu svého životního cyklu - zohledňují "zelená" kritéria od samotného začátku projektu, při výběru pozemku přes proces výstavby a provoz budovy až po případnou renovaci anebo likvidaci. Efektivně využívají energetické a přírodní zdroje. K dosažení tohoto cíle do značné míry přispívá například správně zvolené sklo. Společnost Guardian a její produkt SunGuard(R) Advanced Architectural Glass splňují náročné požadavky na sklo, díky kterým je možné označovat budovy jako ekologické a "zelené".

Projektování budov, které zkvalitňují vnitřní prostředí a současně chrání přírodu, je cílem metodiky hodnocení LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), kterou vytvořila americká Rada pro ekologicky šetrné budovy. Metodika LEED propaguje trvale udržitelné budovy udělováním bodů za nižší spotřebu energie, zlepšení kvality vnitřního prostředí a podporu celostního, trvale udržitelného přístupu k budovám.

Ve většině případů je splnění požadavků metodiky LEED dobrovolné, avšak stále více zákazníků z veřejného i soukromého sektoru na jejich splnění trvá. Produkt SunGuard Advanced Architectural Glass vám umožní získat body v pěti ze sedmi kategorií hodnocených touto metodikou.

Jen málo materiálů dokáže učinit budovu ekologicky šetrnější rychleji než vysoce účinné sklo. Produkty SunGuard nabízejí největší výběr povrchově upravených, pokovených skel na světě - získáte tak vámi požadovaný ohromující vzhled a současně komfort, funkčnost a energetickou úspornost.

AUTOR: Jiří Kučera

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů