Pátek, 29. března 2024

Němci si oblíbili zelené svatby, i když jsou dražší

Němci si oblíbili zelené svatby, i když jsou dražší

Šaty z biohedvábí, květiny neošetřované pesticidy a dort ze sezonního ovoce, nejlépe také v bio kvalitě. V Německu se podle magazínu Der Spiegel se prosazuje trend ekologických svateb, který do Evropy dorazil ze Spojených států.

Říci si své "ano" a co nejméně se přitom provinit na životním prostředí chtějí podle něj nejen zarytí ekologové, ale i dobře situované páry, kterým není lhostejný osud planety. "Zelená" svatba ale něco stojí.

Průměrná svatba zatíží životní prostředí 14,5 tuny oxidu uhličitého (CO2). Je to jedenapůlkrát více, než vyprodukuje běžný občan za celý rok, tvrdí majitelka německé agentury zaměřující se na ekosvatby Ulrike Biniasová. "Tenhle jeden den rozhoduje o tom, zda se do životního prostředí dostane tolik CO2 jako jinak za rok nebo i za čtyři roky, pokud je svatba opravdu honosná," poznamenala.

Vše z regionu

Biniasová nepořádá oslavy, ale doporučuje svatebčanům firmy s ekologickými produkty, pomáhá párům vybrat místo s co možná nejkratší dojezdovou vzdáleností pro hosty, a tudíž ekologicky nejšetrnější,.

Nebo radí při tvorbě vegetariánského či veganského menu a s výběrem dortu, který by měl být nejlépe ze sezonního ovoce a bez umělých barviv. Pozvánky podle Biniasové mohou budoucí manželé rozesílat e-mailem.

Její zákazníci se na ni obracejí s dotazy na květiny z regionu neošetřované pesticidy nebo na svatební šaty z biohedvábí.

Mnoho z nich chce podle ní mít v tak důležitý den dobré svědomí."Když vím, že moje svatební šaty byly vyrobeny za dumpingovou mzdu v továrně někde v Bangladéši, levné hovězí na jídelníčku pochází ze zvířecího velkochovu a kvůli mým zásnubním prstenům vzniká v dolech jedovatý odpad, tak to člověk nemůže být příliš šťastný," říká Biniasová.

Nový trend

Podle organizátorky svateb z bavorského Germeringu Kerin Wiesenerové je v současnosti ekologický už každý desátý obřad, který plánuje.

Pro "zelenou" svatbu se rozhodli také Steffi Witteková a Oliver Strehle. Ona pochází z Curychu, on z jihu Německa a v červnu si "ano" řekli na zámku nedaleko Mnichova.

Družičky měly na sobě šaty z biolátky, hosté seděli na zakrytých balících slámy, pila se biovína a místo váz stály květiny ve starých sklenicích od marmelády. Svatební dort a zákusky byly samozřejmě z biosurovin.

Strehle přiznává, že část jejich rodin i přátel kroutila hlavou nad jejich snahou, aby svatba byla co nejekologičtější. "Moc to nechápali a ptali se, co nás to stálo. Většina si stále myslí, že bio je hrozně drahé," uvedl novomanžel.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů