Sobota, 20. dubna 2024

Chata pod vrcholem je zcela soběstačná

Chata pod vrcholem je zcela soběstačná

Jedno z útočišť pro horolezce pod vrcholem Mont Blanku se nachází ve výšce 3835 metrů. Tato ekologická a soběstačná stavba, vybavená inteligentními technologiemi, byla otevřena před několika týdny.

Refuge du Gouter je postavena 300 metrů od původní chaty, která již nevyhovovala a bude šetrně odstraněna. Úspěšně splnila bezpečnostní předpisy, díky nimž byla v zpřístupněna veřejnosti - v létě pojme 120 horolezců, v zimě 20. V provozu ji udržuje slunce a rostlinný olej jako jeden ze zdrojů energie. Vyžádala si investici ve výši 6,5 milionů eur (přibližně 169 milionů korun).

"Chata je vybavena inteligentními technologiemi, aby splnila kritéria na nezávislost a ochranu životního prostředí," říká Guy Dufraisse, prezident francouzské pobočky společnosti Schneider Electric, která je hlavním patronem tohoto projektu.

NEZÁVISLÝ PROVOZ

Instalovány jsou tu fotovoltaické panely a kogenerační jednotky, které pohání mimo jiné rostlinný olej. Díky těmto zdrojům vyrábí hybridní systém Xantrex XW v takzvaném ostrovním režimu elektrickou energii a umožňuje nezávislý provoz objektu. Chata využívá speciální software pro správu EcoStruxure, který monitoruje a řídí výrobu elektrické energie z jednotlivých zdrojů. Software také udržuje dohled nad spotřebou energie. Kromě toho je v objektu i zařízení na tání sněhu a modul na zpracování použité vody.

VZDÁLENÝ DOHLED

"Stavba se nachází na nebezpečném místě, kde rychlost větru přesahuje 300 km/h a teploty tu bývají velmi nízké. V podstatě je odříznutá od světa - více než polovinu roku je nepřístupná. Nejvhodnějším řešením se tak stal vzdálený dohled. Díky němu dokážeme zajistit, aby zaměstnanci nebyli na jaře nepříjemně překvapeni, když dorazí do zamrzlé chaty bez elektrického proudu. Objekt tedy nepotřebuje trvale svého údržbáře," dodává Guy Dufraisse.

V chatě jsou kamery, čidla a měřiče. Údaje z nich se přenášejí satelitem, takže řídící a správcovské místo je v nížině. Schneider Electric byl pro dodání technologií vybrán záměrně, protože odborníci z této firmy už mají zkušenosti s podobným projektem - vybavili polární stanici s nulovými emisemi v Antarktidě.

STAVEBNÍ ŘEŠENÍ

Vejčitý tvar budovy o čtyřech podlažích byl navržen kvůli odolnosti vůči klimatickým podmínkám - kromě toho je tak objekt maximálně vystaven slunečním paprskům, které dodávají potřebnou energii.

Základním stavebním materiálem je tu kromě metalického pláště s nízkou reflexivitou dřevo, které tvoří výztuž pláště a veškerý interiér budovy. Z šedesáti procent se pro stavbu využilo dřevo vysoké kvality z oblasti Savojských Alp, třicet procent tvoří smrky z oblasti Saint Gervais, deset z Burgundska. Celkem bylo na stavbu použito 26 tun dřeva.

AUTOR: Tomáš Holý

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů