Pátek, 26. dubna 2024

Nejnebezpečnější pavouci na světě

Brazilští vědci vyvíjejí protijedy a očkovací látky proti jedu pavouka koutníka jedovatého. Zpravodajský server BBC News připravil přehled nejjedovatějších pavoučích druhů na světě:

Nejnebezpečnější pavouci na světě


Palovčík brazilský (Phoneutria fera) - Podle Guinnessovy knihy rekordů má nejúčinnější neurotoxický jed na světě. Množství pouhých 0,006 mg dokáže zabít myš. Člověk, který má to štěstí, že kousnutí palovčíka přežije, si vytrpí několikadenní nesmírně silné bolesti zhoršené v případě mužů bolestivou vytrvalou erekcí, jež může vést k impotenci.


Koutník jedovatý (Loxosceles reclusa) - Pavouk z rodu Loxosceles, jehož zástupci se vyskytují na všech kontinentech vyjma Antarktidy. Jeho kousnutí způsobuje odumírání kůže a nechává po sobě děsivě vypadající rány. Pokud není včas podán protijed, může člověk zemřít na selhání orgánů.


Snovačka jedovatá (Latrodectus mactans) - Tento pavouk každoročně v USA zabije nejvíc lidí. Jeho jed je čtrnáctkrát až patnáctkrát silnější než chřestýší.


Sklípkanec jedovatý (Atrax robustus) - Tento australský druh pavouka má jeden z nejsmrtelnějších jedů pro člověka, ale od doby, co vědci vytvořili protijed, není známý žádný případ úmrtí. Jsou agresivní, pokud se cítí ohroženi. Často padají do bazénů, v nichž dokážou přežít mnoho hodin. Pokud pokousaný člověk nedostane protijed, má ztížené dýchání, zrychlený puls, zvýšenou teplotu, potíže s polykáním a zrakové potíže, později slábne puls a smrt nastává v důsledku selhání srdce.


Snovačka Hasseltova (Latrodectus hasseltii) - V Austrálii jde o jednoho z nejsnáze rozpoznatelných pavouků díky výrazné červené kresbě na zádech. Kousnutí je pravděpodobnější od samičky; smrt v důsledku jedu hrozí nejvíce dětem a starším lidem, kteří by měli neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů