Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Z programu schůze vlády dne 7. 8. 2013
771/13 Návrh vnitrostátního orientačního cíle podle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti, o změně směrnic 2009/125/ES a 2010/30/EU a o zrušení směrnice 2004/8/ES a 2006/32/ES
774/13 Vyhodnocení Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2012 včetně zprávy o Systému monitorování spotřeby a úspor energie v budovách vládních institucí
773/13 Výroční zpráva o činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů v roce 2012

Neúspěšní žadatelé o dotace z programu Zelená úsporám se podle zástupce ombudsmana Stanislava Křečka mohou obrátit na soud. Ministerstvo životního prostředí totiž podle zjištění pracovníků Kanceláře veřejného ochránce práv při rozhodování pochybilo například tím, že neaplikovalo správní řád. O námitkách odmítnutých žadatelů pak Státní fond životního prostředí rozhodoval v rozporu se zákonem a principy dobré správy, uvedl Křeček. Ministerstvo chybu odmítá.

Splnění velkorysých volebních slibů by přišlo Němce na miliardy eur
Většina německých rodičů ten bod v programu křesťanských demokratů (CDU) nemohla přehlédnout. Vládní strana Angely Merkelové jim slibuje významné daňové odpočty pro děti i mladistvé, pokud po volbách 22. září znovu usedne ve vládních křeslech.
To není vše. CDU chce rovněž zvýšit rodinné přídavky na děti, vylepšit stávající důchody, zavést platové stropy na některé nájmy a zvýšit sociální dávky, se kterými se před volbami tradičně spojovali sociální demokraté (SPD).
Jenže: kancléřka Merkelová neupřesnila, odkud chce potřebné miliardy eur čerpat. O nic skromnější nejsou ani plány strany Zelených, potenciálního partnera obou největších rivalů. Její nákladné ekologické a sociální projekty se spolu s vyšší daní z příjmu promítají do vysokých finančních nároků. Podobně jako SPD by Zelení zatížili rozpočet až 60 miliardami eur.
Parlamentní místopředsedkyně Zelených Priska Hinzová ovšem uvedla, že studie nepočítá s faktem, že investice do vzdělání či obnovitelných zdrojů jsou nutné v každém případě. Stejně tak podle ní nebyl zohledněn pozitivní efekt, který budou mít plány Zelených na vytváření nových příležitostí.

Kvůli nízkému stavu řeky nesmí turisté splouvat Teplou Vltavu. Výška hladiny na měřící stanici Soumarský Most na Prachaticku nyní činí 48,8 centimetru. Minimum stanovené pro splouvání tohoto úseku řeky je přitom 50 centimetrů. ČTK o tom informoval mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek.

Dvě znojemské městské části, Načeratice a Derflice, budou mít novou splaškovou kanalizaci za 52,2 milionu korun. Projekt na výstavbu kanalizace ve městě uvolnil nyní Státní fond životního prostředí ze zásobníku projektů čekajících na realizaci. Dokončuje se zadávací dokumentace, stavba by měla být hotová nejpozději do září roku 2015. ČTK o tom dnes informovala mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů