Sobota, 20. dubna 2024

Která škola vyhraje v krajské soutěži Cesty odpadu? Staňte se porotci a hlasujte i Vy!

Která škola vyhraje v krajské soutěži Cesty odpadu? Staňte se porotci a hlasujte i Vy!

Na začátku letošního roku vyhlásilo Ekocentrum PALETA soutěž "Cesty odpadů", do které se mohly přihlásit základní a střední školy v Pardubickém kraji. Na hodnocení škol v soutěži, kterou pořádá ekocentrum v rámci projektu Environmentální vzdělávání a výchova v Pardubickém kraji, se může podílet během prázdninových měsíců i široká veřejnost.

Soutěžní týmy měly za úkol vytvořit příběh ve formě fotoseriálu, ve kterém sledovaly cestu vybraného konkrétního odpadu (např. krabice od džusu, obalu o sušenky atp.) od nákupu v obchodě přes fázi používání, odložení jako odpadu, svoz, nové zpracování až k výslednému recyklovanému produktu. Výchozím místem měla být lokalita, kde se škola nachází. "Sešly se nám opravdu velmi kreativní práce. Pojetí a zpracování fotoseriálu jsme ponechali plně v režii soutěžících a na fotografiích si zahráli i samotní žáci. Jedním z přínosů soutěže je i to, že týmy při zpracování svých projektů odhalily i to, že se s odpady často nakládá špatně. Zadáním bylo totiž zmapovat skutečnou cestu odpadu, nikoliv to, jak by se s odpadem mělo správně zacházet," seznamuje se soutěží Ing. Jiří Bureš, ředitel ekocentra.

"Do konce května zasílaly přihlášené školní týmy fotoseriály na téma odpadů, nyní probíhá fáze hodnocení, do které se může zapojit i široká veřejnost," láká spoluobčany k možnosti ovlivnit výsledek soutěže Jiří Bureš. "Hlasovat může do konce léta kdokoliv prostřednictvím webové stránky cesty-odpadu.paleta.cz a to tak, že oznámkuje projekt stejně jako ve škole, tedy od jedničky do pětky. Hodnocení probíhá ve dvou kolech, práce škol posoudí kromě veřejnosti i odborná porota," uvádí k hodnocení Bureš.

"Zájem o soutěž byl u škol veliký. Celkem se sešlo 67 fotoseriálů převážně z pardubických základních a středních škol, některé školy podaly dokonce i více projektů za více soutěžních týmů. Z mimopardubických se zúčastnila například Základní škola Ronov nad Doubravou, Gymnázium Česká Třebová nebo Základní a Mateřská škola Lukavice," dodává k účasti Bureš.

Výsledky soutěže budou zveřejněny na Krajské konferenci EVVO Pardubického kraje v říjnu 2013, kde budou vítězné fotoseriály i promítnuty. Každý zúčastněný tým získá hodnotné hry a pomůcky. Vítězné týmy pak získají ekovýchovné programy z nabídky Ekocentra PALETA dle vlastního výběru zdarma.

Kontakt: ekocentrum@paleta.cz

www.paleta.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů