Středa, 24. dubna 2024

Úspory jsou prioritou

Pod pojmem inteligentní dům si zřejmě představíme dům nabitý elektronikou, která hýbe roletami, zatahuje závěsy, řídí výrobu teplé užitkové vody a stará se i o topení...

Úspory jsou prioritou

Ano, prioritou je především dosahování úspor - to je bez debat, ale úspor lze dosahovat i tak, že v létě zabráníme oteplování vnitřku budov a v zimě přístupu chladu zvenčí.

Při použití dobré izolace to není problém - ale problémem mohou být otvory v budovách, okna a dveře. I zde lze však vysledovat trendy, které místnosti chrání před horkem a zimou. Záleží pak především na provedení použitých skel a okenních rámů. A o tom je tento článek.

Inteligentní sklo pro maximální pohodlí

Rostoucí ceny energií a poptávka po vyšším komfortu vedou zákazníky ke zvýšenému zájmu o stínicí techniku pro rezidenční nemovitosti. Ta se na trhu komerčních nemovitostí používá už dlouho, neboť je známo, že ochlazení prostředí o 1 °C je výrazně dražší než vyhřátí prostoru o 1 °C. Tak například společnost Guardian na tuto situaci reaguje třemi novými produkty v řadě ClimaGuard: Solar, EcoSun a Sun.

- Skla ClimaGuard Solar slouží ke snížení spotřeby energie v moderních budovách. Jedná se o základní řešení, které navíc snižuje náklady na vytápění v zimním období. Sklo tohoto typu pomáhá snižovat množství energie potřebné ke klimatizaci za horkých dnů. ClimaGuard Solar je technicky vyspělý výrobek, jenž zaručuje vysokou světelnou propustnost, vynikající parametry tepelné izolace a účinnou ochranu před slunečním zářením. Použití technologie ClimaGuard Solar v oknech umožňuje užít si přirozené sluneční světlo a přispívá k pocitu pohodlí a pohody bez ohledu na venkovní teplotu. Technologie ClimaGuard Solar je ideální pro rekonstrukce i novou bytovou výstavbu s vysokými nároky na pohodlí, intenzitu přirozeného světla a hospodaření s energiemi. Pokovení ClimaGuard Solar dokáže rozlišit mezi různými vlnovými délkami slunečního záření: většina infračervených paprsků, které by jinak způsobovaly zahřívání interiéru budovy, se odrazí, zatímco přirozené sluneční světlo může prostupovat dovnitř prakticky bez omezení. V budovách bez klimatizace tak ClimaGuard Solar zlepšuje celkový pocit pohodlí, v klimatizovaných stavbách pak dokáže snížit náklady na energie.

- ClimaGuard EcoSun nabízí dokonalou energetickou bilanci. Jde o technicky vyspělé sklo, zaručující vysokou světelnou propustnost, vynikající tepelnou izolaci a účinnou ochranu před slunečním zářením. Technologie ClimaGuard EcoSun je ideální pro stavební rekonstrukce i novou bytovou výstavbu s vysokými nároky na pohodlí, intenzitu přirozeného světla a hospodaření s energiemi. Nízký koeficient prostupu tepla Ug přispívá k nižším nákladům na vytápění v chladných zimních dnech, udržuje příjemnou teplotu na povrchu vnitřního skla a tím zvyšuje míru pohodlí v interiéru. Technologie splňuje i ty nejpřísnější ekologické normy.

- Guardian Sun přináší pohodlí a úspory energie po celý rok. V moderních budovách je zcela nezbytné snižovat spotřebu energií. Kromě snižování nákladů na vytápění v zimě je nutné brát v úvahu i úspory elektřiny na klimatizaci v letních dnech. Guardian Sun zaručuje vysokou světelnou propustnost, vynikající parametry tepelné izolace a účinnou ochranu před slunečním zářením.

Díky minimálnímu prostupu tepla činí koeficient Ug u všech tří nových typů pouhých 1,0 W.m-2.K-1 v případě izolačního dvojskla, resp. až 0,5 W.m-2.K-1 u trojskla (plněného argonem, bez nutnosti používat drahý krypton). Pokovení je ve všech případech aplikováno na sklo Guardian Float ExtraClear kvůli vyšší neutrálnosti a lepšímu podání barev.

Ekologicky šetrné sklo pro trvale udržitelné budovy

Koncept zelených budov je trendem po několik desetiletí a je stále na vzestupu. Takové budovy jsou ohleduplné k životnímu prostředí po celou dobu svého životního cyklu - zohledňují "zelená" kritéria od samotného začátku projektu, při výběru pozemku přes proces výstavby a provoz budovy až po renovaci anebo likvidaci.

SunGuard Advanced Architectural Glass od společnosti Guardian splňují náročné požadavky na sklo, díky kterým je možné označovat budovy jako ekologické a "zelené". Projektování budov, které zkvalitňují vnitřní prostředí a současně chrání přírodu, je cílem metodiky hodnocení LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), kterou vytvořila americká Rada pro ekologicky šetrné budovy. Metodika LEED propaguje trvale udržitelné budovy udělováním bodů za nižší spotřebu energie, zlepšení kvality vnitřního prostředí a podporu celostního, trvale udržitelného přístupu k budovám.

Ve většině případů je splnění požadavků metodiky LEED dobrovolné, avšak stále více zákazníků z veřejného i soukromého sektoru na jejich splnění trvá. Produkt SunGuard Advanced Architectural Glass umožní získat body v pěti ze sedmi kategorií hodnocených touto metodikou. Jen málo materiálů totiž dokáže učinit budovu ekologicky šetrnější rychleji než vysoce účinné sklo. Produkty SunGuard nabízejí největší výběr povrchově upravených, pokovených skel na světě - získáte tak požadovaný ohromující vzhled a současně komfort, funkčnost a energetickou úspornost.

Rozdělení bodů pro označení LEED na základě kategorií:

32 % Energie a ovzduší
24 % Trvale udržitelná lokalita
14 % Kvalita vnitřního prostředí
13 % Suroviny a zdroje
9 % Hospodárné využití vodních zdrojů
5 % Inovace a proces projektování
3 % Regionální priorita

Aby budova získala osvědčení dle metodiky LEED, musí získat alespoň 40 ze 110 možných bodů. Lze docílit různých úrovní certifikace, viz níže.

Úroveň splnění požadavků Počet bodů metodiky LEED
Certified 40-49
Silver 50-59
Gold 60-79
Platinum 80-110

Přestože metodika LEED neslouží k certifikaci konkrétního výrobku, mohou produkty SunGuard Advanced Architectural Glass získat až 34 bodů.

Kategorie LEED Kredity LEED Možný počet bodů
Energie a ovzduší Kredit 1: Optimalizace energetické účinnosti 1-19
Suroviny a zdroje Kredit 4: Obsah recyklovaných surovin 1-4

Kredit 5: Regionální suroviny
Kvalita vnitřního prostředí Kredit 8.1 a 8.2: Denní světlo a výhledy 1-2
Inovace a proces projektování Kredit 1: Inovace designu 1-5
Regionální priorita Kredit 1: Regionální priorita* 1-4
Celkem až 34

* Kredity za regionální prioritu mohou získat pouze projekty v USA

Budova City Green Court se nachází v Praze a je to první komerční budova s hodnocením LEED Platinum v České republice. Jedná se o prosklenou obdélníkovou budovu s energeticky úsporným pláštěm a mechanickými systémy, které snižují spotřebu energie a zajišťují komfortní vnitřní klima. Dominantou budovy je centrální atrium, které sahá od přízemí až po střešní okna a nachází se v něm živý strom a stěna porostlá zelení. Tato osmipatrová budova se inspiruje českým kubismem a zohledňuje architekturu sousedních budov ve čtvrti, kde se nachází. Plášť budovy tvoří energeticky úsporná skleněná fasáda, která slouží jako první linie obrany před úniky energie. Jižní a západní fasáda je opatřena svislými lamelami, jejichž sklon stíní interiér před nadměrným slunečním zářením; severní a východní fasáda je otevřena prostupu světla. Z jižní a západní fasády vystupují balkónky, které exteriér rozčleňují a umožňují vystoupit před plášť budovy.

Nový plastový okenní systém

Pokud jde o menší, především obytné budovy, je zřejmé, že úspory nelze dosahovat jen volbou skla, ale také použitím vhodných stavebních prvků, zde okenních rámů. Základem plastového profilu Alu Inside, letošní novinky společnosti Schüco, je energeticky optimalizovaná konstrukce bez ocelových výztuží. Profil stavební hloubky 82 mm vychází z patentované technologie spojení hliníku s plastem, již dříve použité u osvědčeného systému Schüco Corona SI 82+. Nový okenní systém Alu Inside však vykazuje ještě lepší tepelně-technické i statické vlastnosti, a to při nižší spotřebě materiálu a ekologičtější výrobě. Systém Alu Inside je navíc nabízen za cenu srovnatelnou s tradičními systémy s ocelovou výztuhou téže stavební hloubky. Výměnou starých oken za energeticky úsporné profily Alu Inside mohou domácnosti u běžného rodinného domu ušetřit až 33 % dosavadní energetické spotřeby.

Již před deseti lety firma Schüco prostřednictvím profilu Corona SI 82+ potvrdila, že se plastový profil bez problému obejde bez ocelové výztuhy. Podstatou je patentovaný proces, při kterém jsou hliníkové pásky při výrobě extrudovány přímo do plastového profilu. Tyto pásky u profilu zachovávají stabilitu a díky svému reflektivnímu povrchu navíc redukují přenos tepla. Optimální rozložení komor, omezení proudění vzduchu ve falci křídla a dostatečně dimenzované komory pro umístění izolace jsou dalšími garanty atraktivní hodnoty tepelné izolace Uf, která u profilu Alu Inside dosahuje úrovně 0,76 W.m-2K-1.

Sedmikomorový profil Schüco Alu Inside vykazuje statické vlastnosti, které se vyrovnají profilům s ocelovou výztuhou. V případě zvláště vysokých statických nároků je k dispozici jedna z izolačních komor, kterou lze dodatečně vybavit výztuhou. Profil umožňuje osazení trojskly o síle až 52 mm a bez dodatečného vyztužení splňuje bezpečnostní třídu RC2. Úzké pohledové šířky a klasická geometrie křídla s jasnými liniemi vyhovují nadčasovému designu moderní architektury. Meze se nekladou ani při volbě barevného provedení, vybírat lze ze tří variant. Profil je kompatibilní s technologií povrchové úpravy Schüco AutomotiveFinish. Výsledkem jsou metalické odstíny, díky kterým je plastový profil na první pohled k nerozeznání od hliníkového. Dále se jedná o kašírování obvyklými fóliemi nebo práškově lakované hliníkové krycí lišty Corona TopAlu.

Je z čeho vybírat

Ať už potřebujete po obytný dům či budovu typu business skla, jsou tu velmi zajímavá řešení, která umožní úsporu energií za topení, ale v létě především za chlazení vnitřního prostoru budov. Zajímavé také jsou novinky týkající se rámů oken, které se sedmi komorami bez nutnosti používat ocel jako výztuhu, ale jen lehčí hliník, slouží rovněž vašim úsporám. Vhodnou kombinací na trhu dostupných prvků lze vyprojektovat a postavit dům či budovu, které můžou být maximálně ekologické s maximálně možnou úsporou energií. Přestože novinky nemusejí být z těch nejlevnějších, jejich dopad na vaši peněženku poznáte až s léty, po která budete budovu používat.

AUTOR: Milan Loucký

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů