Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nezapomínejte! Každý původce odpadů vede evidenci odpadů!!

Mnozí menší provozovatelé např. restaurací, rychlého občerstvení,  drobných autoopraven a dalších menších provozoven často zapomínají, že ze zákona mají vést průběžnou evidenci produkovaných odpadů a samozřejmě uchovávat doklady o jejich bezpečné likvidaci. Jsou často potom překvapeni, když jsou potom pokutováni za nedodržení těchto pravidel.

Nezapomínejte! Každý původce odpadů vede evidenci odpadů!!

Evidence odpadů a jejich ohlašování

Původci a oprávněné osoby mají povinnost vést průběžnou evidenci o odpadech a způsobech nakládání s nimi za každou samostatnou provozovnu a za každý druh odpadu zvlášť. Náležitosti evidence obsahuje § 21 vyhlášky MŽP č. 383/2001.


Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace
Každý původce odpadů!! a každá oprávněná osoba je povinna vést průběžnou evidenci o odpadech a o způsobech nakládání s odpady. Náležitosti uvedeny v §21 vyhlášky MŽP č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění pozdějších změn.


Způsob vedení evidence odpadů a ohlašování odpadů
Původci odpadů jsou povinni v případě, že produkují nebo nakládají s více než 100 kg nebezpečných odpadů za kalendářní rok nebo s více než 100 tunami ostatních odpadů za kalendářní rok (sčítá se množství odpadů ve všech provozovnách po území ČR) zasílat každoročně do 15. února hlášení o druzích a množství odpadů a způsobech nakládání s nimi podle vzoru formuláře hlášení o roční produkci a nakládání s odpady za uplynulý rok uvedeného v příloze č. 20 k vyhlášce č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady; taktéž obce.
Oprávněné osoby jsou povinny v případě, že nakládají v kalendářním roce s odpadem, zasílat každoročně do 15. února hlášení (příloha č. 20 vyhl. č. 383/2001 Sb.) o druzích, množství odpadů a způsobech nakládání s nimi a o původcích odpadů obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností příslušnému podle místa provozovny. Provozovatelé zařízení ke sběru a zpracování autovraků zasílají hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady za uplynulý rok podle přílohy č. 4 vyhlášky č. 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky. Provozovatelé zařízení ke zpracování, využívání a odstraňování elektroodpadů zasílají hlášení o zpracování, využívání a odstraňování elektroodpadů, vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady za uplynulý rok podle přílohy č. 8 vyhlášky č. 352/2005 Sb., vyhláška o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady.

Způsob ohlašování
Jakým způsobem zahájit řešení životní situace
Zavést průběžnou evidenci. Pokud máte ohlašovací povinnost - zpracovat hlášení o roční produkci a nakládání s odpady:
- export hlášení ze specializovaného software;
- použití webového formuláře pro zpracování hlášení (https://hlaseni.inisoft.cz).
Hlášení se zasílá do ISPOP - Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (www.ispop.cz), nutná registrace subjektu v systému ISPOP.

Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici
Vzor formulářů naleznete v přílohách vyhlášky č. 383/2001 Sb.Vyhláška č. 383/01 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady
Příloha č. 20 - Hlášení o produkci a nakládání s odpady
Příloha č. 22 - Zařízení na využívání a odstraňování odpadů
Příloha č. 23 - Skládky odpadů
Příloha č. 24 - Shromažďovací místa nebezpečných odpadů a sběrová místa a sklady odpadů (sběrné dvory)
Příloha č. 26 - Evidenční list pro přepravu nebezpečných odpadů po území ČR
Příloha č. 27 - Dopravce odpadů
Formulář pro vedení průběžné evidence o odpadech a o způsobech nakládání s odpady není přesně stanoven. Náležitosti jsou uvedeny v § 21 vyhlášky MŽP č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady.
Vyhláška č. 352/2005 Sb., o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady
Formulář pro vedení evidence o typu, množství a způsobu zpracování, využití nebo odstranění elektroodpadů je stanoven v příloze č. 8 vyhl. č. 352/2005 Sb., o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady.
Vyhláška č. 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky. Formulář hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady je stanoven v příloze č. 4 vyhl. č. 352/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s autovraky.

Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit
Nejsou.

Jaké jsou lhůty pro vyřízení
Hlášení o produkci a nakládání s odpady za uplynulý rok musí být podáno do 15. února následujícího roku.

Jaké další činnosti jsou po Vás jako žadateli požadovány
Evidenci je nutno archivovat po dobu 5 let.

Podle kterého právního předpisu se postupuje
  • Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších změn;
  • 381/2001 Sb,, Vyhláška Ministerstva životního prostředí, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů a postup při udělování souhlasu k vývozu, dovozu a tranzitu odpadů (Katalog odpadů), v platném znění;
  • 383/2001 Sb., Vyhláška Ministerstva životního prostředí o podrobnostech nakládání s odpady, v platném znění;
  • 382/2001 Sb., Vyhláška Ministerstva životního prostředí o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě, v platném znění;
  • 352/2005 Sb., Vyhláška o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady a
    o bližších podmínkách financování nakládání s nimi (vyhláška o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady), v platném znění;
  • 352/2008 Sb. vyhláška o podrobnostech nakládání s odpady z autovraků, vybraných autovraků, o způsobu vedení jejich evidence a evidence odpadů vznikajících v zařízeních ke sběru a zpracování autovraků a o informačním systému sledování toků vybraných autogramů (o podrobnostech nakládání s autovraky)
  • 384/2001 Sb., Vyhláška Ministerstva životního prostředí o nakládání s polychlorovanými bifenyly, polychlorovanými terfenyly, monometyltetrachlorordifenylmetanem, monometyldichlordifenylmetanem, monometyldibromdifenylmetanem a veškerými směsmi obsahujícími kteroukoliv z těchto látek v koncentraci větší než 60 mg/kg (o nakládání s PCB), v platném znění.
Jaké sankce mohou být uplatněny v případě nedodržení povinností
Za neplnění ohlašovací povinnosti ve stanovené lhůtě stejně jako za nevedení evidence v příslušném rozsahu uloží Česká inspekce životního prostředí nebo příslušný obecní úřad až do výše 1 000 000 Kč.

Příslušné informace můžete získat také z jiných zdrojů nebo v jiné formě
Centrum pro hospodaření s odpady - http://ceho.vuv.cz
Ministerstvo životního prostředí ČR- http://www.env.cz

ZDROJ: Město Blatná, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů