Úterý, 19. března 2024

V Británii zahájila provoz další obrovská větrná elektrárna

V Británii zahájila provoz další obrovská větrná elektrárna

Británie pokračuje ve zvyšování kapacity výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. V zemi dnes oficiálně zahájila provoz druhá největší větrná elektrárna na otevřeném moři o kapacitě 500 megawattů, což odpovídá spotřebě zhruba půl milionu domácností.

Elektrárna Greater Gabbard se nachází na východním pobřeží v hrabství Suffolk. Náklady na její výstavbu činily 1,3 miliardy liber (39,3 miliardy Kč). Elektrárna, která je společným podnikem firem SSE a RWE Innogy, má v současnosti 140 turbín a v plánu je i její rozšíření. Do roku 2017 by se její velikost měla zdvojnásobit.
Británie vsadila na větrné elektrárny na otevřeném moři, které jí mají pomoci snížit emise oxidu uhličitého. Do roku 2020 by celková kapacita výroby elektřiny z větru měla činit 18 gigawattů a uspokojit spotřebu zhruba 11 milionů domácností. V současnosti je podle RenewableUK celková kapacita větrných elektráren v zemi 3,6 gigawattu.

Minulý měsíc britský premiér David Cameron oficiálně zprovoznil větrnou elektrárnu London Array v ústí řeky Temže, která je zatím největší větrnou elektrárnou na moři. Její kapacita výroby je 630 megawattů a celkem má 175 turbín. Jejími majiteli jsou firmy DONG Energy, Masdar a E.ON.

Společnost RWE Innogy získala rovněž minulý měsíc povolení postavit ještě větší větrnou farmu, než je London Array. Celková kapacita výroby nového zařízení s názvem Triton Knoll má dosahovat 1200 megawattů, což je už srovnatelné s velkou jadernou elektrárnou. Celkové náklady na projekt mají činit 3,6 miliardy liber (108,3 miliardy Kč). Zařízení bude mít 288 větrníků, které budou zhruba 20 kilometrů od pobřeží Lincolnshire ve východní Anglii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů