Sobota, 20. dubna 2024

Zaplavat si s kapry a karasy

Modrým bazénům pomalu odzvání, mnohem zajímavější jsou jezírka...

Zaplavat si s kapry a karasy

Přirozeně působící nádrž nevyžaduje téměř žádnou údržbu ani nepotřebuje chemii. a zahradě, na rozdíl od bazénu, sluší po celý rok. A dokonce se v nich dá i plavat.

Divadlo, které nikdy neomrzí, v každém ročním období volí jiné barvy a kulisy, jiné hlavní postavy... Přírodní jezírka jako součást zahrady mají především na západ od našich hranic mnohaletou tradici. Teď - v nejrůznějších podobách - začínají pronikat i k nám.

"Jezírko u rodinného domu v Letkově nedaleko Plzně se okamžitě stalo srdcem celé zahrady," říká Kateřina Karasová z ateliéru AvantGarden. Pro své klienty vytvořila zákoutí, jehož síla i ji samotnou nakonec překvapila. Jezírko obklopuje terasu u domu ze dvou stran. Je zhruba šedesát metrů čtverečních veliké, stačí tak na pět temp...

"Že majitelé nějakou vodu v zahradě chtějí, jsme si ujasnili hned zpočátku. S nápadem, že by rybníček měl být hned u terasy, přišel zakladatel celé obytné čtvrti Pavel Pubec. Finální tvar jsem vymyslela já. Strohý geometrický obrys doplňuje architekturu domu a především robustní dřevěnou pergolu; strohost zároveň narušují porosty rostlin v pobřežní části. Skládaná kamenná zídka lemující jezírko ze dvou stran vyrovnává svažitý terén a koresponduje s ostatními suchými zídkami v zahradě. Když jsme začali jezírko budovat, dům už stál. Ideální by bylo, kdybychom začali s jezírkem současně se stavbou domu. Mohli bychom to ještě lépe dotáhnout." I tak se stalo jezírko středobodem celé zahrady.

Majitelé si přáli plavat společně s rybami. Znamenalo to sice dodat čerpadlo a filtrační zařízení, protože ryby jsou podstatným zdrojem znečištění vody a výrazně snižují samočisticí schopnost jezírek, ale výsledek stojí za to. Barevným kaprům a karasům se v jezírku daří, ti nejvýraznější mají dokonce svá jména. Oběh vody v jezírku přináší do zahrady i nové zvukové efekty - veskrze příjemné. Proud vody padá v jedné části na kameny, takže je slyšet příjemné zurčení. Padající voda zároveň jezírko okysličuje.

Změna života

"Stavba jezírka změní jednou provždy život na zahradě a tím i celé rodině. Je to důležité rozhodnutí, které je dobré si promyslet," říká Kamil Cifera, který stavbě jezírek učí i další zájemce. Jezírka ovšem nejsou žádná převratná novinka. Mají mnohaletou tradici především v zahraničí, kde se stala součástí moderního životního stylu, jemuž dominuje návrat k přírodě. Jezírko ke koupání se na první pohled neliší od okrasného. Jeho koupací zónu však může od té "klidové" oddělovat vlnolam. Rostliny ochrání před vlnami a koupací prostor zase od znečištění substrátem. Korunou každého jezírka jsou bezesporu jeho břehy, osázené vodními rostlinami, ozdobené kameny, dřevěnými plůtky a mostky, někdy napojené i na potůčky či vodní kaskády.

Zvláštní případ

"Nejproblematičtějším faktorem při stavbě byla jílovitá půda v okolí a voda stékající do jezírka ze střechy nad terasou," vzpomíná Kateřina Karasová na stavbu u Plzně. "Museli jsme proto upravovat přepad a zvyšovat jeho kapacitu. Jílovitá půda totiž špatně vsakuje vodu, takže jsme drenáž přepadu vyvedli až těsně pod povrch půdy, aby voda odtékala, i když je okolní země nasáklá vodou nebo zamrzlá."

Údržba jezírka je pak už ale minimální: čas od času je potřeba seříznout rostliny v regenerační zóně, a pokud do jezírka padá listí z okolních stromů, tak na jaře a na podzim vyluxovat dno speciálním vysavačem.

Jezírko se stalo pro celou rodinu místem pro odpočinek a zábavu, ale i divadlem, které nikdy neomrzí. To se koneckonců podaří každé vodní nádrži, která vzniká pro radost. "Tu nám snad můžou zkazit jen řasy, ale i na ty existuje hned několik ekologických "fíglů". Buď přisadit rostliny, které brání tvorbě řas tím, že stíní vodní hladinu, a snižují tak teplotu vody, anebo zvolit rychle rostoucí rostliny, které odebírají vodě živiny. Na trhu je také dostatek biologických přípravků, které si s řasami poradí," doplňuje zahradní architektka.

Příběh bez konce

Koupací jezírko je zvláštní případ vodního biotopu, který kombinuje zónu určenou ke koupání a prostor pro rostliny. Ty kromě funkce okrasné plní i funkci filtračního zařízení: udržují v jezírku biologickou rovnováhu. Ve správně založeném rybníčku je voda čistá a pro plavce nezávadná. Takové jezírko má tedy dvě základní zóny - hlubší je plavací, k níž se dá připojit brouzdaliště pro děti - a tu obklopuje velká mělčina s rostlinami. Právě velikost této takzvané regenerační zóny a skladba i množství rostlin v ní rozhodují o čistotě vody.

Zahradní jezírka vnášejí do naší zahrady další rozměr.

Stavbou však nic nekončí. Jezírko se mění každý rok, podle toho, jak mu zarůstají břehy, jak se v něm zabydlují živočichové. Je to nikdy nekončící divadlo. A je-li jezírko dostatečně velké, v zimě se mění na domácí kluziště. To bazén nedokáže.


Základní pravidla pro koupací jezírka:

Celková plocha jezírka má mít alespoň 50 m2, vhodnější je však 80 m2 a více, hluboká by měla být maximálně do dvou metrů.

Nejpraktičtějším izolačním materiálem jsou fólie - ekologičtější a odolnější jsou z přírodního kaučuku, levnější z PVC.

Je velice důležité vybrat správné místo. Pokud možno blízko domu a mimo dosah listnatých stromů, nejlépe tam, kde svítí slunce aspoň pět hodin denně.

Obecně platí, že čím menší je vodní plocha, tím těžší je udržování čistoty vody.

Pozor je také třeba dávat na spodní vodu, která dokáže nadzvednout fólii ze dna.

Koupací jezírko lze vybudovat svépomocí, ovšem zkušenost je v tomto případě k nezaplacení - podmínky a úskalí jsou v každé zahradě velmi individuální a první realizace nemusí
dopadnout nejlépe.

AUTOR: Jarmila Jelínková

Zdroj:Víkend
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů