Úterý, 19. března 2024

Léto (a čisté vodní plochy) budiž vítáno...

Tak je tu opět léto v plné síle a s ním i koupání ve volné přírodě...

Léto (a čisté vodní plochy) budiž vítáno...

Situace se v každé letní sezoně pravidelně opakuje. Se stoupajícími teplotami vyhlašují hygienici upozornění na vodní plochy, kde se koupat nedoporučuje až po zákazy koupání z důvodu ohrožení zdraví. Co je příčinou těchto stavů a co se proti tomu dá vůbec dělat?

Ve většině případů se opakuje stejný model: kombinace vysoké teploty, slunečního záření a obsahu živin ve vodě náramně vyhovuje sinicím, které se v takovém prostředí přemnoží a jejich vysoká koncentrace ve vodě pak může způsobit zdravotní potíže lidem, kteří se v takové vodě koupají, nehledě na estetické vlastnosti takové vody. Zeleň na hladině, zápach...

koupáníSlunce a vysoké teploty moc neumíme ovlivnit (snad dříve, kdy se poroučelo větru a dešti), ale s živinami, zejména s obsahem fosforu, se dají již dělat konkrétní opatření. Fosfor je totiž hlavní potravou sinic, který se do vodních ploch dostává z menších čistíren odpadních vod, z nelegálních přepadů septiků i prostých zaústění splaškové kanalizace do toku, ze zemědělských ploch intenzivně hnojených, atd. Fosfor je obsažen v pracích a mycích prostředcích a samozřejmě i v hnojivech. Jedním ze způsobů jak snížit obsah této živiny je její vysrážení do formy, kterou sinice neumí využít. Tato srážení se běžně provádějí ve větších čistírnách odpadních vod, ale tam, kde to z různých důvodů nelze, nebo se prostě neprovádí, anebo je zdroj fosforu těžko postižitelný, je možné ke srážení přistoupit na přítocích ještě před vtokem do samotné vodní plochy.

Jedním z posledních realizovaných projektů tohoto typu je vodní plocha Plumlovské přehrady. Celkem na čtyřech místech přítoků do přehrady jsou osazeny speciální dávkovací zařízení, která na základě velikosti průtoku dávkují koagulant, který fosfor vysráží. Dávkování je automatické, s dálkovým přenosem dat a mělo by výrazně snížit množství fosforu, které do nádrže přitéká a tím zamezit masovému rozvoji sinic.

Současně probíhá aktivita ze strany Povodí Moravy, aby se odstraňování fosforu odehrávalo dříve, např. v čistírnách odpadních vod nad přehradou, atd.

Popsaná technologie byla již s úspěchem použita společností ASIO, spol. s r.o. na Brněnské údolní nádrži, Plumlovská přehrada je tedy další v pořadí, i když se jedná o jiný typ vodní nádrže.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů