Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňský kraj podpoří nižší dotace na obnovitelných zdroje

Plzeňský kraj podpoří nižší dotace na obnovitelných zdroje

Plzeňský kraj bude podporovat snížení dotací na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE). Současná situace znevýhodňuje podniky a ohrožuje zaměstnanost v kraji, řekl ČTK hejtman Milan Chovanec (ČSSD) po dnešním jednání s majiteli a vedením společnosti Lasselsberger, jednoho z nejdůležitějších zaměstnanců regionu.

Lasselsberger jako největší výrobce keramických obkladů a dlažby v ČR spolu se Sdružením velkých spotřebitelů energie (SVSE) dlouhodobě tlačí na vládu, aby snížila poplatky za obnovitelné zdroje energie (OZE), jež musejí průmyslové podniky platit v ceně elektřiny.

Dotace, jimiž stát podporuje OZE a které financují spotřebitelé elektřiny, zvyšují podle Lasselsbergeru jeho náklady ve srovnání se zahraniční konkurencí o desítky až stovky milionů korun a komplikují podnikání. "Letos zaplatíme na podporu obnovitelných zdrojů 110 milionů korun," řekl jednatel podniku Roman Blažíček.
Z jednání hejtmana a dalších členů krajské rady s majiteli Antonem a Josefem Lasselsbergerovými vyplynulo, že kraj bude iniciovat diskusi s parlamentem a vládou ohledně změny podpory výkupu obnovitelných zdrojů energie. "Současná situace zhoršuje konkurenceschopnost našich firem a ohrožuje zaměstnanost nejen v Plzeňském kraji, ale v celé ČR. Ekologickou energii vítáme, ale nemůžeme si dovolit, abychom kvůli podpoře solární energie přišli o pracovní místa v regionu," vysvětlil Chovanec.

Šéf Sdružení velkých spotřebitelů energie Karel Šimeček nedávno pro ČTK uvedl, že v průmyslových regionech, například v Moravskoslezském kraji, "může dojít vlivem neustálého umělého zvyšování nákladů průmyslu na výrobu k jeho kolapsu, s fatálním dopadem na zaměstnanost". Letos činí příspěvek podniků na OZE 583 Kč/MWh. V Česku je tak podle sdružení cena elektřiny pro průmysl kvůli OZE jedna z nejvyšších v Evropě. Průmysl odvádí na podporu OZE v průměru 28 procent hrubého zisku. V hutnictví je to 48 procent a v papírenství 60 procent. "Průmysl v EU má buď poplatky na zelenou energii snížené, nebo platí nízký roční paušál, případně je v dané zemi míra podpory OZE podstatně nižší. ČR je výjimkou. Vysoce podporuje OZE, ale přitom nechrání průmyslovou základnu," uvedl.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková dnes řekla poslancům z hospodářského výboru, že společnost Mittal kvůli zmíněným poplatkům uvažuje o ukončení výroby v Ostravě, což by se týkalo 8500 zaměstnanců. Představitelé huti ArcelorMittal Ostrava (AMO) to popřeli. O možnosti přestěhování části výroby do Polska ale už dřív mluvil šéf dalšího ostravského průmyslového gigantu: generální ředitel strojírenských Vítkovic Jan Světlík.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů