Čtvrtek, 28. března 2024

Ochutnejte řeckou kuchyni

Ochutnejte řeckou kuchyni

Jelikož Řekové považují jídlo za jednu z nejdůležitějších součástí života, dávají si na jeho přípravě opravdu záležet. Řecká kuchyně patří mezi nejstarší a nejoblíbenější kuchyně světa. Má dlouhou tradici, řecké kulinářské umění je známé již od starověku, tedy více jak 3000 let. Jeho tajemství spočívá především v rozmanitosti a jednoduchosti.

Již v dávných dobách si Řekové pochutnávali na rafinovaných delikatesách, jako byly knedlíčky z pavího masa, vařená vejce mořských ptáků, kořeněné sýry či medové koláčky. Na jídla používali hodně oregana, máty, kopru a vše zapíjeli parfémovými víny. O takových pochutinách si v té době mohli lidé v jiných částech Evropy zatím nechat jen zdát. Řekové mají dnes v oblibě venkovní stolování, kde jsou obklopeni přáteli a rodinou. Posezení s blízkými u pozdní večeře a dobrého řeckého vína patří k těm nejpříjemnějším zážitkům.

Vzhledem k zeměpisné poloze země se zde prolínají vlivy evropské, arabské a asijské kuchyně. Šmrnc pokrmům dodává vyvážená směsice středomořských vlivů. Výsledkem tohoto spojení je velmi rozmanitá kuchyně, která je zdravá, chutná a nenáročná na přípravu. Styl vaření má své kouzlo v jednoduchosti a lehkosti přípravy, proto se rozšířil po celém světě. Téměř v každém větším evropském městě najdete řeckou restauraci a pojmy jako "tzatziki", "gyros" nebo "mousaka" jsou známé po celém světě.

Vše je založeno na čerstvých ingrediencích. Na své si zde přijdou vegetariáni i milovníci masa, ryb a mořských plodů. Za jednu z nejdůležitějších surovin je považován kvalitní olivový olej, kterým se jídla hojně zalévají. Z koření se nejvíce využívá oregano a bazalka, kopr, rozmarýn, tymián, bobkový list, fenykl, anýz, koriandr, česnek a saturejka. Hojně využívaná je čerstvá zelenina, zejména lilek, artyčoky, cuketa, luštěniny, rajčata a papriky. Zajímavou ingrediencí je okra, což je plod ibišku jedlého. Oblíbený je také česnek, petržel, mrkev a nesmí chybět olivy.

V Řecku je samozřejmě kladen důraz i na kvalitní maso, a to především skopové a jehněčí. Řecké pobřeží je pak obrovskou zásobárnou ryb a mořských plodů, v jejichž přípravě jsou Řekové opravdovými mistry. Oblíbené jsou především různě upravené mořské ryby, krevety, raci, langusty či chobotnice. Řekové jsou také jedněmi z největších konzumentů sýrů na světě, oblíbený je zejména kozí sýr. Doporučujeme fétu, manouri, gravieru, mytzitrhru, kefalogravieru, sýry nakládané ve víně a mnohé jiné. Na Kypru samozřejmě potom vynikající challoumi.

Jako první se na stole vždy objeví předkrmy zvané "mezédes". Může jimi být cokoliv: delikatesy z plodů moře, různé pasty, pomazánky, saláty, sýr Feta, olivy, grilovaná, smažená, plněná či nakládaná zelenina nebo nějaká jiná lahůdka. Oblíbená je například "taramosalata", což je paštika z tresčích jater, nebo "tsatsiki" - pokrájená okurka s jogurtem a kořením (česnekem, pepřem, pažitkou nebo čerstvým koprem). Ke všemu se podává bílý chléb, jako dezert se často servíruje čerstvé ovoce. Řecké polévky jsou hutnější než evropské a mohou se podávat i jako hlavní jídlo. Oblíbenou polévkou je "avgolemono" uvařená ze silného kuřecího vývaru, šlehaných vajec, citrónové šťávy a rýže.

Nejznámějším řeckým pokrmem je nepochybně "musaka", tedy jídlo skládající se z vrstvy brambor, mletého masa a pokrájeného lilku zalitého bešamelem. Někdy se pokrm zalévá žloutky a smetanou, posype sýrem a skořicí. Jídlo je lehké a má vynikající chuť. A co by to bylo za Řecko bez "gyrosu"? Gyros je snad nejznámějším a nejrozšířenějším řeckým jídlem. Jde o grilované vepřové, jehněčí nebo méně často kuřecí maso na rožni, které se postupně odřezává. Podává se obvykle s hranolkami a salátem tzatziki nebo v chlebu pita.

Vyzkoušejte také "dolmades", směs zeleniny či masa s rýží a kořením balené ve vinných listech, naložených v oleji. Osvěžující je salát "choriatiki" tvořený nakrájenými rajčaty s okurkou, olivami a slaným sýrem Feta. Kořeněné karbanátky z mletého hovězího nebo jehněčího masa se nazývají "keftedes", na špejli grilované výborné kousky marinovaného jehněčího nebo vepřového masa si objednáte, když budete chtít "souvlaki". Jako "pastitsio" jsou nazývány v několika vrstvách zapečené těstoviny a masová směs, nejčastěji s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou, sýrem a kořením. V jednotlivých regionech se příprava tohoto pokrmu liší.

Kdo chce ochutnat typickou řeckou stravu, měl by navštívit některou z početných taveren, které jsou považovány za typické řecké jídelny. Čím prostěji vypadají, tím typičtější pokrmy nabízí. V turistických letoviscích je nabídka většinou psána trojjazyčně - řecky, německy a anglicky. V řeckých ulicích najdete i další typy stravovacích zařízení. Restaurace "estiatorio" bývají honosnější než taverny, kde často mívají papírové ubrusy, na které vám číšník napíše účet. V "psarotavernes" najdete rybí speciality a "psistaries" zase připravují pokrmy na grilu. Časté jsou i fast foodové zařízení, gyros tak koupíte doslova na každém rohu. Kvalita jídla v restauracích bývá rozdílná, obecně však platí, že je lepší vyhnout se podnikům, které mají u dveří placené "naháněče turistů" a raději se vydat tam, kam chodí jíst místní obyvatelé.

Valná část pokrmů se připravuje hned ráno a udržuje se pak teplá až do večera. Řekové si nelibují v příliš horkém jídle, což je v jejich klimatických podmínkách docela pochopitelné. Pokrmy se proto podávají spíše vlažné. Další zajímavostí řecké kuchyně je to, že většina Řeků (stejně jako dalších obyvatel oblasti Středozemí) nejvíce jí až v pozdních večerních hodinách. Na oběd "sezobnou" jen něco malého, zatímco večeře je považována za hlavní jídlo celého dne. Po jídle odcházejí na kávu a sladkost (koláč do kavárny, nebo řecké restaurace nabízející velký výběr dezertů.

K řecké kuchyni a stolování neodmyslitelně patří popíjení vína, které patří mezi nejlepší na světě. Řecko, z kterého pochází i patron vína Dionýsos nabízí znalcům i příležitostným ochutnávačům starobylé odrůdy vín s unikátním charakterem. Vynikající jsou makedonská vína, "řecké Bordeaux" se pěstuje v oblastech Drama a Kavala poblíž bulharských hranic. Moderní řecká vína se produkují na třech poloostrovech oblasti Chalkidiki - Kassandra, Sithonia a Athos. Vynikající vína pocházejí též z ostrova Santorini a Samos. Oblíbená je také Retsina, což je bílé víno s příchutí pryskyřice. Na Kypru se můžete setkat s jedním z nejstarších templářských vín na světě s názvem Commandaria, které může směle konkurovat portským vínům.

Pokud máte raději ostřejší pití, můžete vyzkoušet typické řecké ouzo. Jedná se o aperitiv z anýzových semínek, který se pije buď samotný, nebo smíchaný s vodou. Dalším obvyklým nápojem je rakija, nápoj s vysokým obsahem alkoholu, podobný italské grappě. Můžete si vybrat z různých chutí, od trpké po jemnou. Mezi turisty je však nejznámější a nejoblíbenější Metaxa, řecká brandy, jejíž kvalita je značena hvězdičkami. K mání bývá nejčastěji tří, pěti a sedmihvězdičková, přičemž poslední jmenovaná je nejjemnější a samozřejmě také nejdražší.

Častým nápojem k jídlu je také pivo. To zde pomáhali zavádět i Češi. Z evropských značek je zde především Amstel a Heineken. Z domácí produkce stojí za zmínku Mythos mající mírně ořechovou chuť a tradiční FIX. Při objednávání kávy nezapomeňte, že naši "turecké kávě" se tu říká "řecká káva". Přepravuje se v džezvě, je velmi silná a podává se v malých šálcích bez mléka. Běžně se podává již oslazená a na nápojovém lístku ji najdete pod názvem "metrio". Budete-li chtít kávu bez cukru, objednejte si "sketo", pokud chcete cukr navíc, pak žádejte "glyko". Velmi oblíbené je v Řecku také frappé, ledová káva s mlékem podávaná ve vysokých sklenkách. Pije se pomalu! Káva je v Řecku obecně o něco dražší než v Česku neboť kavárník předpokládá, že zde budete sedět delší dobu a kávu pomalu usrkovat. Obecně platí, že kde je v Řecku vodovodní síť, je také pitná a nezávadná voda. Pro nás může mít neobvyklou chuť, což je dáno jen odlišnou mineralizací. Pokud přesto takové vodě nedůvěřujete, dejte přednost vodě balené. Těch je zde nepřeberné množství velmi kvalitních domácích značek: Loutraki, Zágori, Ioli, výborná minerálka Souroti a mnohé jiné.

ZDROJ: http://recko.svetadily.cz/, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů