Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zeptejte se přírodovědců - Proč se ptáci nejčastěji ozývají brzy ráno?

Zeptejte se přírodovědců - Proč se ptáci nejčastěji ozývají brzy ráno?
odpovídá: RNDr. Tereza Petrusková, Ph.D., Katedra ekologie PřF UK

Pro ranní zpěv ptáků, jenž bývá v odborné literatuře nazýván ranní chór (z anglického "dawn chorus"), je obvykle uváděno několik důvodů.

Jedním z nich je prostý fakt, že ráno bývá chladněji a zároveň i vlhčí vzduch. Zpěv se proto nese lépe a na delší vzdálenost.

Zdaleka nejpravděpodobnějším vysvětlením, které bylo i experimentálně ověřováno, je skutečnost, že za ranního chladu ještě není aktivní hmyz - tedy kořist většiny druhů zpěvných ptáků. Navíc nejsou ani ideální světelné podmínky pro jeho lov, protože je špatně vidět.

Ptáci proto tento čas využívají právě ke zpěvu. Mají k tomu i další důvody. Jak vyplývá z mnoha studií, predátoři loví ptáky zejména v noci. Opeřenci tak ranním zpěvem signalizují: nic mě nesežralo a moje teritorium je tudíž stále obsazeno.

U samic je po ránu nejvyšší pravděpodobnost oplodnění. Ranní chór by proto mohl souviset rovněž s jejich hlídáním. Zpěvem dávají samci případným vetřelcům najevo, že jsou nablízku a je radno držet se v patřičné vzdálenosti.

www.photo-natur.de, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic.">alt: Budníček menší patří k aktivním ranním zpěvákům. Zdroj Wikimedia Commons, autor Andreas Trepte, <a target=www.photo-natur.de, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic." src="http://www.prirodovedci.cz/storage/images/410x/2146.jpg" class="left" /> Budníček menší patří k aktivním ranním zpěvákům. Zdroj Wikimedia Commons, autor Andreas Trepte, www.photo-natur.de, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic.

Horní foto: Červenka obecná. Zdroj Wikimedia Commons, autor Monique Bogaerts / Wikinature from nl, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů