Úterý, 23. dubna 2024

Prostějovská radnice ve městě rozmístí další nádoby na bioodpad

Prostějovská radnice ve městě rozmístí další nádoby na bioodpad

Prostějovská radnice ve městě postupně rozmístí další více než čtyři stovky sběrných nádob na bioodpad. Jejich celkový počet tak vzroste na zhruba 1700. Prostějov na pořízení sběrných nádob na bioodpad získal dotaci z operačního programu Životní prostředí a Státního fondu životního prostředí. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil (ODS).

"Získali jsme dotaci 570.000 korun, což je devadesát procent z celkových nákladů projektu. Město dofinancuje zbývajících deset procent, tedy 57.000 korun," uvedl Pospíšil. V roce 2011 město za přispění dotace pořídilo prvních 600 bionádob o objemu 140 litrů a 700 kompostérů o objemu 400 litrů. "Letos bude nových 400 stočtyřicetilitrových nádob určeno pro občany žijící v rodinných domech. Dalších 40 kontejnerů o objemu 770 litrů rozšíří stanoviště tříděného odpadu hlavně na sídlištích a u škol," řekl Pospíšil.

Výdej sběrných nádob radnice zahájí v závěru letošního roku a zájemci si je mohou už nyní rezervovat. Obyvatelé Prostějova měli v roce 2011 o sběrné nádoby velký zájem. "Evidujeme seznam žadatelů, na které se minule nedostalo. Je aktuální, zájemci o biopopelnici nemusí proto žádat znovu," podotkla mluvčí radnice Jana Gáborová. Město sběrné nádoby na biodpad lidem zapůjčí zdarma a jejich vyvážení je v ceně poplatku za svoz a likvidaci komunálního odpadu.

Systém sběru biologicky rozložitelného odpadu, díky kterému by se měla zvýšit míra recyklace komunálního odpadu, buduje také radnice ve Šternberku na Olomoucku. S pomocí dotací do něj investuje 1,6 milionu korun. Systém by ve městě s bezmála 15.000 obyvateli měl začít fungovat příští rok na jaře.

"V rámci projektu bude pořízeno 1700 nádob na bioodpad. Budou poskytovány vlastníkům rodinných domů se zahradou, kterých je ve Šternberku přibližně 1700," uvedla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká. Dodala, že v následující etapě by měl být systém svozu biologického odpadu rozšířen také na bytové domy, zahrádkářské kolonie a panelová sídliště.

Na bioodpad se zaměřila i radnice v Olomouci, která od roku 2008 podporuje domácí kompostování. Loni obyvatelé Olomouce využívali 471 kompostérů a bioodpad lze umístit i do speciálních nádob, které jsou v pravidelných intervalech sváženy do kompostárny v Křelově.


Městům se podle statistik Hnutí Duha stále nedaří plnit vládní nařízení recyklovat polovinu komunálního odpadu. Mezi krajskými městy je na další materiálové využití posílána polovina odpadu pouze v Olomouci a k padesátiprocentní hranici se přiblížila už jen čtyři okresní města.

Petr Běhal

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů